Tieinfra – suuri puhallusko?

Kun nykyisen kaltainen autovero otettiin 1950-luvun lopulla käyttöön, niin silloinkin oli kyseessä merkittävä uudistus. Autojen tuonti oli lisensioitu ja se oli johtanut laajaan mustanpörssin kauppaan. Käytännössä autoja ei saanut ”oikeilla” hinnoilla, vaan niistä piti maksaa huimaa ylihintaa. Samaan aikaan tieverkko oli käytännössä ”hevonen ja rattaat” kunnossa. Autokannan hidas uusiutuminen aiheutti kovan paineen tieverkoille ja (metsäteollisuuden) viennin kasvu edellytti nopeaa tieverkon parantamista.

Tällöin päätettiin, että autojen maahantuonti vapautetaan ja mustanpörssin hinnoittelu siirretään autoveroksi, joka kannetaan ”tullina” maahantuoduista autoista. Veroesityksen lähetetekstissä eduskunnalle oli maininta, että vero käytetään teiden rakentamiseen ja ylläpitoon. Reilussa 50 vuodessa autoilijoiden rasitukseksi on tullut lisää veroja ja kaikenlaisia maksuja, joiden kustannus autoilijoille on noin 7,3 miljardia euroa. Alkuperäinen lupaus on unohdettu ja tieinfran ylläpitoon ja rakentamiseen palautuu vain 1,7 miljardia euroa.

Nyt on käynnissä yhtä suuri muutos eli digiloikka autoilun verotuksessa. Suomi on sinnitellyt lypsylehmänsä kanssa kalkkiviivoille asti, kuten tapahtui myös alkoholin verotuksessa. EU-tuomioistuin joutui sopimuksen mukaisen siirtymäajan jälkeenkin komentamaan Suomea pysymään sopimuksissaan ja Suomi joutui vapauttamaan alkoholin tuonnin toisista EU-maista. Autojen verokikkailujenkin kanssa on tullut keppiä kynsille ja ilmeisesti on lisää tulossa. Kohta suomalaiset voivat ajaa täälläkin ulkomaille rekisteröityjä autoja. Selityksen suomalaisten epätasa-arvoiselle kohtelulle alkavat olla lopussa.

Naurettavat säännökset siitä, kuinka monta päivää saa milläkin säännöllä Suomessa ajaa ulkomaille rekisteröityä autoa, ovat täysin valvomattomissa. Passeja ei enää leimata, joten miten tien päällä asiaa valvotaan? Ja kuka valvoo, kun ei ole liikkuvaa poliisiakaan. Tässä taas koetellaan vapaan liikkuvuuden pelisääntöjä.

Nyt suunnitellussa uudistuksessa on jo todettu useita ongelmia. Vaikka ministeri Berner vakuutti, että itse asiassa koko jutussa on vain kyse rahan siirrosta taskusta toiseen eli valtion budjetista valtion konserniyhtiön budjettiin, niin kuinka paikataan valtion kassaan syntyvä 5,6 miljardin suuruinen aukko?  Yksityisyyden suoja mustien laatikoiden osalta on aika pieni juttu tässä vedätyksessä.

Kaikkein suurin ongelma on kuitenkin teiden omistuksen rakenteellinen ongelma. Valtion tieverkkoon eli omistukseen kuuluu n. 78 000 kilometriä teitä. Uudistuksen ulkopuolelle jäisi näillä tiedoilla kuntien ja kaupunkien omistamia teitä n. 26 000 km ja muita pysyvän asutuksen käytössä olevia yksityisiä teitä n. 100 000 kilometriä. Kaiken kaikkiaan yksityisiä teitä ja metsäautoteitä on Suomen Tieyhdistyksen mukaan yhteensä n. 330 000 kilometriä.

Suuri kysymys, jota ei ole tässä yhteydessä vielä käsitelty on, mitä esimerkiksi tapahtuu yksityisteiden valtionavuille? Koko tieverkosta valtion ja tämän uudistuksen piiriin kuuluisi siis vain n. 40 %. Suurin osa esim. metsäteollisuuden käyttämästä tieverkosta jäisi herran haltuun eli yksityisten ylläpidettäviksi. Myös kaupungit saisivat entiseen malliin hoitaa omat tiensä ja katunsa. Iso kysymys onkin, pitääkö tämän uuden järjestelmän yhteydessä maksaa myös näiden teiden käytöstä, jotka nyt hoidetaan verovaroin?

Tämän hetkisten tietojen mukaan autoon liittyvät verojen vekslaukset merkitsisivät vain nykyisten verojen maksua osamaksulla. Tämän lisäksi valtio joutuisi paikkaamaan yli 5 miljardin kassaansa tulevan aukon muilla maksuilla ja veroilla, joten autoilijoiden maksama verorasitus siirtyisi kaikkien veronmaksajien maksettavaksi. On myös muistettava, että uusi yritys tarvitsee pari miljardia euroa alkupääomaa, koska täysin puhtaalta pöydältä joutuisimme vuoden 2018 alusta alkaen ajamaan auraamattomilla ja hoitamattomilla teillä.

 

Comments are closed.


WP Login