Piiloverotuksen välineet

Kaukolämpöverkkoon liittyminen tuli alueellamme mahdolliseksi 2012. Koska öljylämmityskalusto oli tullut elinkaarensa loppumetreille ja koska olin ollut suunnittelemassa Kymijärvi 1, päätin liittyä kaukolämpöön. Sopimusta tehtäessä oli yhtiöllä jo tiedossa kovat korotukset hintoihin, mutta minulle siitä ei kerrottu sopimusta tehtäessä.

Ensimmäisen laskun jälkeen tuli sitten kirje, jossa kerrottiin hintojen korotuksesta. Vedin tästä sen verran herneen nenään, että ryhdyin kirjaamaan lämmön kulutuksen, laskun loppusumman ja kuukauden keskilämmön kuukausittain Exceliin. Lämmön hinta oli vuodelle 2012 nostettu jo reippaasti ja se oli 70, 95. Sitten se nostettiin 74,95 ja 81,33 €/MWh. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Lämmön hinta on jaksotettu siten, että talvikuukausina se on kalliimpi ja kesäisin halvempi. Lisäksi tulee perusmaksu, joka yleensä kesällä on korkeampi kuin itse energiamaksu.

Jokainen talous on kuitenkin erilainen, joten omat laskut ratkaisevat. Minun kohdallani perusmaksu ja energia olivat 2013 72,75 €/MWh, 2014 78,63 €/MWh ja 2015 79,77 €/MWh. Tästä vuodesta on kulunut vain osa, mutta lokakuun loppuun mennessä hinta on jo nyt 80,79€/MWh ja kaksi pahinta kuukautta on vielä jäljellä. Pelkkä yhtiön ilmoittama hinta ja sen korotus eivät kerro asiakkaalle juuri mitään, koska mukaan pitää laskea myös perusmaksu, kuukausittaiset hinnat ja lämpötilojen vaihtelut.

Hintojen korotukset ihmetyttävät, koska samaan aikaan fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat olleet jyrkässä laskussa. Koska henkilöstökuluilla ei ole suurta merkitystä kaukolämpötuotannossa, niin korotusten syy löytynee sähkön myyntihintojen kovasta kilpailusta ja suhteellisesta alhaisuudesta. Suuri syy on myös omistajan eli Lahden kaupungin vaatimat ylisuuret osinkovaatimukset. Jotka liikkuvat hyvin harmaalla alueella ja saattavat olla jopa lainvastaisia. Tästähän eivät M+M (ei Musti ja Mirri) juuri piittaa, koska eihän korppi korpin silmää noki.

Tarkemmin tämä Troijan hevonen selviää, kun tarkastellaan maksettuja osinkoja pitkällä aikavälillä. Vuodesta 2006 alkaen Lahti Energia ei ole voinut maksaa osinkojaan Osakeyhtiölain mukaan, vaan pääomistaja on pakottanut sen maksamaan osinkoja jopa otattamalla velkaa osingon maksuun. Osinkoja on maksettu 2006 – 2015 noin 160 miljoonaa euroa, johon tuloksen perusteella ei olisi ollut varaa. Viimeisin osoitus tästä on esitys 60 milj. euron pääomalainasta yritykselle uusinvestointeihin.

Tämä on sitä täydellistä hölmöläisten peiton jatkamista. Lypsetään yritys köyhäksi ja sitten investoinnit tehdään velkarahalla. Tämä puolestaan johtaa siihen, että kaupunki harjoittaa myös verokikkailua. Suuri osa lainoista otetaan konsernipankin kautta ja niistä veloitetaan ylikorkoa. Maksetut korot saa vähentää liiketoiminta kuluina, joten ne pienentävät tulosta ja yhtiön veroja. Kaupunki ei puolestaan ole verovelvollinen, joten mitä väliä! Lahden kaupungin veroparatiisi on yhtä lähellä kuin konsernipankki.

Lahden Tarkastuslautakunta arvioi tilannetta vuoden 2015 kertomuksessaan. Viimeisen neljän vuoden aikana Lahti Energia on maksanut osinkoja 37,3 milj. euroa enemmän, kuin sen tulos olisi vastaavana aikana edellyttänyt. Samaan aikaan LE on investoinut merkittävästi ja suunnitteilla 200 milj. euron voimalainvestointi. Koska osinkoja on maksettu enemmän, kuin laki sallii, niin investointi lisää yhtiön velkoja.

Tarkastuslautakunta jatkaa, että kaukolämmön hintaa on nostettu Lahdessa suurista kaupungeista eniten. Kaukolämmön korkea hinta on selvempää selvempääkin piiloverotusta, joka kohdistuu epätasa-arvoisesti kaukolämmön käyttäjiin. Asiasta on huomautettu valtuustossa jo ainakin vuodesta 2008 ja Tarkastuslautakuntakin useamman kerran. Kaukolämpö ei siis kuulu Lahden vetovoimatekijöihin.

Helpoin tapa tasoittaa tilannetta omakoti- ja rivitaloissa, on harkita erilaisten lämpöpumppujen hankintaa. Ilmalämpöpumppujen hinnat ovat jo merkittävästi laskeneet ja käyttösuhteet parantuneet. Itselläni on jo yksi ja aion hankkia vielä toisen. Nyt kun on ilmastokin lämpenemässä, niin näillä pumpuilla voi kesällä myös viilentää sisäilmaa. Pumppujen energian hinnan voi kilpailuttaa, mutta kaukolämpö ei!

Konserniyhtiöiden kautta tapahtuva piiloverotus kohdistuu kuntalaisiin hyvin eri tavoin. Se on siis kaikista verotusmuodoista epädemokraattisin ja epäoikeudenmukaisin. Täytyy vain ihmetellä, että miten diplomi-insinööri voi syyllistyä tällaiseen taloudenpitoon?

 

 

Comments are closed.


WP Login