Lahtelainen paradoksi

Lahtelaiset päättäjät tekevät ristiriitaisia päätöksiä. Samat päättäjät, jotka yrittävät elvyttää keskustaa suurella rahalla, elvyttävät myös eteläistä keskustaa vielä suuremmilla summilla. Keskustan elvyttämisen perusteena on ainoastaan, että niin tehdään muuallakin Euroopassa. Lahdessa vain on unohdettu se, että keskustat Euroopassa ovat vähintään 500 vuotta vanhempia ja niiden kadut nykyliikenteelle vaikeita ellei mahdottomia. Kävely sen sijaan näissä keskustoissa onnistuu.

Tämä on johtanut Lahden päättäjät kaventamaan keskustan katua eli entistä Hämeen härkätietä siten, että vain Viipurin suunnasta pääsee kulkemaan katua länteen. Itään pääsyä joutuu käyttämään muita reittejä kuten uutta eteläistä kehätietä. Kehätie puolestaan on päätetty rakentaa kulkemaan Keskon Citymarketin ja Hämeenmaan Prisman kulmilta. Tämä kehätien linjaus on kallis ja se kilpailee keskustan eheytyksen kanssa.

Historiallinen näyttö on siksi vahva, että vaikka keskustan julkisivut kullattaisiin, niin keskustan vetovoima ei tule riittämään eteläisen kehätien vetovoimalle. On myös kovasti korostettu sitä, että kehätien varteen tulee sitten lisää tilaa rakentaa uusia marketteja, jotka sitten houkuttelevat asiakkaita keskustasta ja muualtakin Suomesta. Ei puutu kui8n, että Ikea panisi sinne pytinkinsä pystyyn. Sen jälkeen voisi torille pystyttää suuren ristin, jossa lukisi: Tässä lepää entinen Lahden keskusta!

Tästä on jo julkisesti varoittelut alueen kauppiaitakin keskustan eheytystä johtava Viitamies. Hän ei kuitenkaan kertonut, miten kauppiaat voisivat asiaan varautua. Paikkaan sidottu kivijalkakauppa ei voi juuri houkutella asiakkaita ilmaisella pysäköinnillä tai halvoilla hinnoillakaan. Ainoa apu tähän voisi löytyä kiinteistön omistajilta vuokria laskemalla.

Huomattavasti halvempi kehätien linjaus olisi kulkenut Ala-Okeroisten tietä Renkomäkeen, mutta eihän Lahdelle kelpaa mitkään halpisratkaisut. Veronmaksajilla kun on rahaa niin, ettei pytylle taivu. Toisaalta alueella toimivilla yrityksillä ei ole ollut yhtä paljon lobbausvoimaa kuin Keskolla ja SOK:lla. Vähän tietysti helpottaa sisääntulotien nelikaistaistaminen. Kauppojen löytämiseksi pitääkin sitten laittaa tarpeeksi korkea pylon, jotta näkyy ohitielle.

Minun nuoruudessani Lahden keskustassa oli hyvin vilkasta kävelyliikennettä. Tosi ei autojakaan vielä ollut kovin paljon. Jengi käveli Mariankatu, Aleksi, Rautsikka, Hämeenkatu ja takaisin Sinuhen eteen. Ei silloin tarvinnut edes käyttää suojateitä. Nyt Lahden väki harmaantuu kovaa vauhtia, eikä oikein ole kiinnostunut katselemaan kivijalkakauppojen näyteikkunoita. Nuorisokin näyttää viihtyvän ihan kiusaksi asti Trion lämpimissä tiloissa. Rollaattorilla liikkuminen torilla on hankalaa, koska silmälasit eivät tahdo pysyä nenällä.

Kuluttajilla on valinnan vapaus. He voivat valita tasan tarkkaan, missä käyvät kuluttamassa. Siihen ei pakottaminen tai hurskaat toiveet auta.

 

Comments are closed.


WP Login