Saavutetut edut

Nuoremmat sukupolvet ovat muuttaneet käsitystä yrittäjistä ja yrittäjyydestä. Siitä huolimatta julkisessa sanassa yrittäjiin kohdistuu edelleen melkoista kritiikkiä. Näppiksessäkin on päivittäin ainakin yksi yrittäjiä ja johtamista koskeva tölväisy. Puolustavia kommentteja ei paljon näy. Somesta ei kehtaa edes puhua.
Kun nyt yritetään sorvata jälleen kerran yhteiskuntasopimusta, niin ay-liikkeessä ymmärretään Suomen vaikea tilanne, mutta… Sen jälkeen mielipiteet alkavat olla kuin kumpujen yöstä. Puheet johtavat aina saavutettuihin etuihin ja paikalliseen sopimiseen. Paikallisesta sopimisesta halutaan keskustella vain EK:n kanssa, koska se edustaa vain pientä murto-osaa Suomen yrittäjistä. Ilmeisesti pelätään, että jos pelisäännöt tulevat hallitukselta, niin kaiken kokoiset yritykset ja yrittäjät pääsisivät päättämään omista asioistaan.
Käännetäänpä siis koko asia toisinpäin, eli mistä kaikista saavutetuista eduista yrittäjä joutuisi tai suorastaan haluaisi luopua. Yrittäjillä ei ole yleissitovaa työehtosopimusta eikä minimipalkkaa. Yrittäjiä ei koske työaikalaki, joten työaika on vähintään 18/7. Kun ei siis ole työaikaa, niin ei ole ylityökorvauksiakaan. Rekkayrittäjillä kyllä on työaikarajoituksia. Entä sitten kesälomat? Lomalaki ei koske yrittäjiä, joten kesälomat ovat enimmillään muutama pitkä viikonloppu. Ei ole lomarahoja, joten lomat on itse kustannettava ja loma-aikojen mahdolliset tulonmenetykset kärsittävä. Eläkkeetkin on maksettava itse eli lisättävä tuotteen hintoihin.
Sitten vielä tämä riskipuoli. Yrittäjä yrittää omalla riskillään. Pankkiherrojen ensimmäinen kysymys onkin lainaa tarvittaessa, että asunto sitten kaniin. Senkin oikeasta arvosta huolitaan vain puolet. Jos yritys menee nurin, niin työntekijä saa korvauksen palkkaturvasta, mutta yrittäjä ei mistään. Sen sijaan tulee vouti. Ei ole vaikea ymmärtää tavallisen ay-liikkeen jäsenenkään, että yrittäjä haluaisi luopua kaikista edellä olevista saavuttamistaan eduista enemmän kuin mielellään.
Vuosikymmenten saatossa ei yrittäjillä ole ollut puolustajia. Heidät on tässä konsensus Suomessa suljettu kolmikannan ulkopuolelle. Silloin, kun suuret ikäluokat rakensivat yrityksiään, niin kolmikanta oli ay-liike, punamulta ja EK. Näitä osapuolia ei tavallinen yrittäjä kiinnostanut. Sanotaan, että sitä niittää, mitä kylvää. Nyt on tullut niiton aika. Suomesta on parhaillaan häviämässä noin 50 000 teollista yritystä ja ainakin 200 000 työpaikkaa. Uusia ei synny tilalle, koska uudetkaan yrittäjät eivät voi luopua entisten yrittäjien saavuttamista eduista. Miksi siis ottaa riski perustamalla teollinen yritys?

Comments are closed.


WP Login