Hybridisote

Sotesoppa meinasi kiehahtaa hellalle. Niin ei kuitenkaan käynyt, mutta seurauksena syntyi Hybridisote ja insinööri Inter Pares. Paljon jäi vielä palloja ilmaan ja ehkä suurimpana niistä rahoitus. Tässä hämmennyksessä on myös unohtunut kunnille varsin tärkeä seikka, josta silloin tällöin on puhuttu. Mitä tulee tapahtumaan uudistuksessa sairaala- yms. kiinteistöille, jotka kunnat nyt omistavat.
Lahdessa on tekeillä ja suunnitteilla suuria investointeja niin sairaaloihin kuin terveyskeskuksiinkin. Olisiko ehkä syytä ottaa tuumaustauko ja odotella, mihin suuntaan kiinteistöjen omistus siirtyy. Yksi mahdollisuus olisi tietenkin yhtiöittää kaikki nämä kiinteistöt kaupungin konserniyhtiöksi. Olipa uudistus millainen tahansa, niin osakeyhtiön, omistuksesta riippumatta, ”sosialisointi” pilkkahintaan uuden hybridihimmelin omistukseen olisi aika vaikeaa.
Yhtiöittämisen yhteydessä tulisi tämänkin ”kunnallisomaisuuden” arvo arvioitua jatkoa ajatellen. Vuosien mittaan näihin kruunun jalokiviin on uhrattu niin paljon pääomia, että ei niitä pilkkahintaan kannata pois luovuttaa. Mahdollista on myös, että kiinteistöt olisi helpompi vuokrata uudelle toimijalle, kun pääomarakenne olisi hallinnassa. Ts. sanoen parempi varoa kuin katua.

Comments are closed.


WP Login