Velkaelvytys

Paitsi että hallituskaudella, niin myös näin vaalien alla käydään kovaa vääntöä elvytyksen ja säästöjen välillä. Eikä pelkästään Suomessa, vaan muuallakin EU:ssa. Kun rahaa ei ole, niin silloin pitää elvyttää velaksi. Nämä elvyttäjät ovat vain ymmärtäneet Keynesinsä väärin tai sitten unohtaneet Keynesin opit. Voi myös olla niin, että muisti on muuttunut selektiiviseksi ja tarkoitushakuiseksi.
Keynesin elvytysteorian pääpointti oli se, että hyvinä aikoina kerätään puskureita, joilla sitten huonoina aikoina voidaan elvyttää. Suomessa kuitenkin on toimittu hyvinä aikoina niin, että kun ollut sitä jakovaraa, niin sitten on jaettu. Huomisesta viis. Tämä muistuttaa sitä pissaamista pakkasella housuihinsa.
Kun rahat on sitten jaettu hyväuskoisille äänestäjille, niin sitten on selitysten ja syyttelyjen vuoro. Vaaditaan säästöistä ja leikkauksista luopumista ja velanoton lisäämistä elvytykseen. Tässä unohtuu taas se, että velka on veli otettaessa, mutta velipuoli maksettaessa. Tätähän Kreikkakin nyt yrittää muuttaa. Kun Kreikka liittyi unioniin ja euroon, niin kaikki olivat veljiä keskenään. Kun maksun aika on tullut, niin veljistä on tullut velipuolia.
Suomen ja Kreikan perusrakenteissa on kuitenkin suuri ero. Kreikassa verotus näyttää olevan hallinnolle jonkinlaista harrastustoimintaa. Velkaa on saatu jäsenyyden perusteella helposti, joten verot on voitu jättää vain halukkaiden maksettaviksi. Suomessa puolestaan ei ole enää jäljellä mitään, mistä ei verotettaisi. Tapahtui niin, että hyvinvointivaltion pelastamiseksi, kaikki mahdollinen oli verolle pantava. Ihan julkisestikin puhutaan vieläkin veropohjan laajentamisesta. Nyt on kuitenkin seinä vastassa.
Verotusta ei ole mahdollista kiristää, eikä veropohjaa laajentaa. Miten siis velkaelvytykseen tarvittavat lainat voitaisiin maksaa takaisin? Ainoa keino on lisätä työteon määrää vaikkapa sillä 200 000 uudella työpaikalla, jotka taas ovat vaalien alla luvassa. Mutta, kun verotus on kireää ja yhä etsitään uusia verotuskohteita, niin mihin ne työpaikat syntyvät? Kiinnostaako ulkomaisia tai edes kotimaisia investoijia lyhytjänteinen verotuspolitiikka ja villien lakkojen maa? Yritysten perustamisen puolesta puhuvat eniten ne, jotka yrittämisestä vähiten tietävät.
Kun Suomessa saa lakkoilla pientä osallistumismaksua vastaan koska tahansa ja mistä tahansa syystä, niin kuka tällaiseen maahan haluaa investoida ja luoda 200 000 uutta työpaikkaa? Velkaelvytyskin voisi toimia, jos olisi jotain takeita siitä, että velat pystytään maksamaan velipuolen niitä vaatiessa. Nyt kuitenkin eletään globaalissa kilpailussa ja käydään kauppasotaa kaikkia muita valtioita vastaan. Valtiollisen toiminnan pitkäjänteisyys ja ennustettavuus ovat investoijien tärkeimpiä kriteereitä!
Edellisessä näin tiukassa paikassa oltiin sotakorvauksia maksettaessa. Sota oli köyhdyttänyt maan, eikä mistään saatu rahaa sotakorvauksien maksamiseen. Silloin ihmiset luovuttivat vihkisormuksensakin sormistaan sotakorvausten maksamiseksi. Hyvinvointiyhteiskunnassa kukaan ei halua luopua mistään! Halutaan vain kaikki mulle heti nyt! Ennen sanottiin, että verot kansan verta juo. Nyt voi lisäksi sanoa, että holhousyhteiskunta kansan verta juo. Kansa siis juo omaa vertaan? Tähän on tultu.
Näillä eväillä tuleva hallitus on polvillaan jo ennen nimittämistään. Onko meillä tarpeeksi viisautta selvitä tästä ahdingosta?

Comments are closed.


WP Login