Viha ja rasismi

Kun esisuomalainen rakensi joen törmälle hirsimajaansa, hän näki, kuinka joen yläjuoksulta kellui puun lastu alavirtaan. Hän kirosi itsekseen ja lähti kirves olalla etsimään tunkeilijaa. Kun Suomi alkoi muuttua agraariyhteiskunnaksi, talot rakennettiin tilojen keskelle, toisin kuin muualla. Muualla maailmassa tilat olivat kylien ympärillä. Suomalainen on siis jo aikojen alusta ollut tarkka reviiristään. Heimosodat ovat suomalaista historiaa. Suomalainen ei ole vieläkään oikein sopeutunut kerrostaloasujaksi.
Vihanpito muuttuu rasismiksi silloin, kun se alkaa kohdistua erilaisuuteen ulkonäössä, kulttuurissa, käytöksessä jne. Kun Suomi alkoi vaurastua sotakorvausten jälkeen, alkoi ulkomaanmatkailu kasvaa. Koska Suomessa alkoholijuomat olivat verotuksen vuoksi hyvin kalliita, matkoilla ryypättiin. Halpa viina oli suuri houkutustekijä ja koska se oli halpaa, sitä piti juoda varastoon kuin kamelit vettä.
Tämä alkoholiturismi aiheutti sen, että ei juuri jäänyt aikaa tutustua ulkomaisiin kulttuureihin ja kansoihin. Ulkomaalainen oli vain joku, joka kantoi halpaa viinaa pöytiin. Sodan käynyt sukupolvi ryyppäsi unohtaakseen. Mutta kun kehitys kehittyy, niin nyt roudataan Virosta viinaa kotiin. Uusien sukupolvien mukana on kehitystä tapahtunut parempaan suuntaan kielitaidon ja juomatapojen parantuessa.
Eräs yrittäjäystäväni tarvitsi 1970-luvulla työvoimaa, jota silloin ei Suomesta ollut saatavilla. Hän päätti rekrytoida ulkomaista työvoimaa, mutta heille piti rakentaa asuntoja. Hän rakensi useamman rivitalon. Kun sitten näitä työperäisiä maahanmuuttajia alkoi saapua, niin tulivat myös sosiaaliviranomaiset. He määräsivät, että työntekijöitä pitää kotouttaa Suomeen ja he voivat aloittaa työt vasta kahden vuoden kuluttua. Homma meni siis niin sanotusti poskelleen ja lietsoi pienellä paikkakunnalla vihaa.
Itselläni on ollut useita maahanmuuttajia vuokralaisina. Heidän vuokransa on maksanut koko ajan sosiaalitoimi. Vuokralaiset olivat hyviä ja pitivät asunnot siisteinä ja kunnossa. Naapurusto kuitenkin kyräili, koska suomalaisten piti käydä töissä, kun maahanmuuttajat elivät heidän kustannuksellaan. Tämä lietsoi kateutta. Syyllinen oli kuitenkin auttava yhteiskunta, ei pakolainen.
Itse olen asunut ja työskennellyt useissa eri maissa. Työni puolesta olen joutunut matkustelemaan ympäri maailmaa. Aloitin Ruotsista 1960-luvun alussa. Me suomalaiset olimme silloin mamuja. Me siivosimme, tiskasimme, olimme töissä viinatehtaissa ja muissa sellaisissa töissä, jotka eivät ruotsalaisille kelvanneet. Meitä ei sinänsä kohdeltu rasistisesti, mutta ylenkatsottiin kyllä. Sen jälkeen muualla minua on kohdeltu hyvin ja vertaisena. Joskus pubimikko on jopa huutanut, että hei täällä on suomalainen. Sitten sitä onkin hukkunut kysymysten tulvaan.
Minut on siis nykytermien mukaan sierrätetty. Mahdolliselle suomalaiselle rasismille on varmaan monia syitä, mutta yksi suuri syy on valtion maahanmuuttopolitiikka, joka mahdollistaa kateuden syntymisen. Jos itse joutuu seisomaan ruokajonossa, kun maahanmuuttaja pakolainen saa kaiken sossusta kuin apteekin hyllyltä, niin suomalaisella alkaa pistää vihaksi. Parasta kotouttamista on työ. Olisikin syytä harkita maahanmuuttajien työllistymisen tukemista.
Olen toiminut luennoitsijana eri korkeakouluissa eri kulttuureista tuleville ihmisille. Minua alkoi ihmetyttää se, että vaikka he olivat saaneet työpaikan Suomessa, niin valmistumisen jälkeen heidän piti poistua maasta ja hakea työlupaa kotimaastaan käsin. Täysin idioottimaista. Suomalaiset yritykset tarvitsevat ihmisiä, jotka ymmärtävät ja osaavat toimia vieraissa kulttuureissa, mutta kakkua ei voi syödä ja säästää!.
Mitä sitten tulee näihin somen vihapuheisiin ja viesteihin, niin epäilen suuresti, että siellä on myöskin jokin trolliryhmä, joka ahkeroi näiden kanssa. Joistakin näkemistäni viesteistä voi päätellä, että suomi on aika heikkoa ja heikompaa kuin Pietarin trolleilla. Saattaakin olla niin, että kyseessä on pieni ryhmä elämässään jalkoihin jääneitä, jotka hakevat vihaansa lohtua rasismista ja vihaavat kaikkea, minkä katsovat vievän jotain heiltä.
Suomi tarvitsee tulevaisuudessa etenkin työperäisiä maahanmuuttajia. Tulevan hallituksen onkin katsottava hyvin tarkkaan peiliin, ettei syrji kantaväestöä pakolaisia paapomalla. Jos näin on pakko tehdä, niin asiat pitää perustella niin, että kaikki ymmärtävät. Varsinainen sierrätys on aloitettava jo peruskoulusta viemällä kouluihin ihmisiä eri kulttuureista kertomaan itsestään ja kotimaastaan.

Comments are closed.


WP Login