Eläkkeiden indeksikorotukset

Taas on pakko ihmetellä Valtiovarainministeriön asesorien järjen juoksua! Eikö siellä lainkaan tunneta nykyistä eläkejärjestelmää?  Jatkuvasti halutaan tehdä leikkauksia indeksikorotuksiin ikään, kuin raha olisi pois valtion kassasta.

 

Meillähän on kaksi eläkejärjestelmää eli vanha kansaneläke, joka on häviävää kansaperinnettä ja työeläkejärjestelmä. Kansaneläkkeet menevät vielä Kelan (valtion) pussista, mutta yhä yleisempi on työeläke, joka tulee yksityisistä eläkerahastoista eikä suinkaan valtion budjetista. Kun eläkkeitä korotetaan, niin valtion verotulot kasvavat ja nämä verotulot tulevat pääosin työeläkekassoista, koska kansaneläke on käytännössä 0-verollinen.

 

ETK:n mukaan eläkkeitä maksetaan noin 18 miljardia vuodessa. Jos keskimääräinen vero % olisi vaikkapa 25 %, niin valtiolle kertyisi eläkkeistä verotuloja noin 4,5 miljardia. Jos taas eläkeindeksiä ei leikattaisi ja 0,4 % asemesta käytettäisiin oikeaa 1,7 % korotusta, niin ostovoima lisääntyisi n. 234 milj. euroa vuodessa. Valtion verotulojen lisäys olisi puolestaan saman kaavan mukaan 58,5 milj. euroa. Tämä olisi siis tulonsiirto yksityisiltä eläkerahastoilta valtiolle! Mikä tässä on niin vaikeaa?

 

Mikä tässä sitten oikein mättää? Miksi hallitus ei hyväksy ostovoiman lisäystä yksityisistä eläkerahastoista 234 milj. eurolla ja 58,5 milj. euron verotulojen lisäystä. Jollain on jossain laput silmillä. Tämä kaipaisi uskottavaa selitystä hallitukselta ja Valtiovarainministeriöltä etenkin, kuun vaalit ovat ovella!

 

 

Comments are closed.


WP Login