Lahdessa maan korkein riskiluokitus

Tämän vuoden uudet omakotitalon kiinteistö- ja irtaimiston vakuutuskirjat pamahtivat postilaatikkoon. Hämmästykseni huomasin, että hinta oli noussut vuoden takaisesta peräti 22 %. Mukana oli kirje, jossa korotuksia seliteltiin. Huomioni kiinnittyi kohtaan Omakotitalo ja sen irtaimisto. Kirjeessä kerrottiin, että hinnan korotukseen vaikutta esimerkiksi kohteen sijaintikunta.
Vertailussani huomasin, että omalta osaltani kiinteistössäni, joka sijaitsee Lahdessa, korotus oli ollut peräti n. 16 %. Tästä päätellen Lahdella on vakuutusyhtiön mielestä korkein riski, mikä se sitten lieneekään. Lisäksi ja osittain tämän päälle tuli vielä muita erilaisia korotuksia vaihdellen 6 – 10 %.
Perusteluja ei tietenkään tälle riskiluokitukselle ollut. Onko Lahti siis niin rikollinen kaupunki, että täällä pitää pelätä jo tuhopolttojakin? Yksi asia kuitenkin näyttää tilastojen valossa selvältä. Kun poliisien määrärahoja vähennetään, niin omaisuusrikosten priorisointi heikkenee. Ajatellaan, että kyllähän vakuutus korvaa.
Hallitukselta puuttuu selkeästi asioiden yhteyksien ymmärtäminen. Ei ymmärretä tässä tapauksessa sitä, että ne kustannukset, jotka säästetään poliisin toiminnasta, siirtyvät kansalaisten maksettavaksi moninkertaisesti kohoavina vakuutusmaksuina. Kun samanaikaisesti laki kieltää heittämästä rysän päältä yllätettyä murtomiestä kodistaan pihalle, niin ollaan aika pahassa pattitilanteessa. Sarasvuokin oli saada syytteen, mutta syyttäjällä taisi mennä sisu kaulaan. Kaikki eivät vain ole julkkiksia.
Voisiko hallitus siis ystävällisesti laatia asetuksen siitä, miten pitää toimia murtovarkaan tunkeutuessa kotiin? Yhdysvalloissa laki sallii tällaisen vieraan ampumisen. Suomessa pitänee varkaalle antaa avaimet ja häipyä vähin äänin hotelliin ja etsimään uutta kotia.

Comments are closed.


WP Login