Lehdistö vaikeuksissa

Ari Valjakka kirjoitti täyttä asiaa (ESS 26.1.) tarkastellessaan lehdistön asemaa. Asi on juuri niin, kuin hän kirjoittaa. Mielestäni juttu jäi kuitenkin hieman vajaksi ja saattoi olla kirjoitettu enne, kuin hallitus alkoi jahkailla lehdistöltä kerättyjen verojen uudelleen jakamista avustuksina takaisin. Tällainen toiminta on sekä kaksinaismoraalista että teknisesti kannattamatonta. Kansainvälisissä tutkimuksissa mm Yhdysvalloissa on todettu jo 60-luvulla, että tällainen toiminta on kannattamatonta. Kun kerätyistä veroista vähennetään avustuksen ja niiden keräämisestä ja takaisin jakamisesta aiheutuvat kulut, niin valtio jää selkeästi tappiolle.

Nyt voi hyvällä syyllä kysyä, että miksi hallitus tai VM eivät uskoneet asiantuntijoita, jotka ennen lain hyväksymistä yksimielisesti todistivat, että vero saattaa median pahaan ahdinkoon ja aiheuttaa massiiviset irtisanomiset. Toinenkin vaihtoehto on olemassa. Hallitus ja asiaa valmistelleet tiesivät tarkoin, mitä verosta seuraa. Ehkä katsottiin myös, että kun avustuksia ryhdytään jakamaan, niin jakaja voi päättää, kuka avustuksia saa. Jos oltaisiin Venäjällä, niin avustuksia saisivat vain hallitusta myötäilevät tahot. Oliko tarkoitus jo alunperin ryhtyä ohjaamaan lehdistöä ja rajoittaa sananvapautta?

Yle-vero onkin sitten ihan oma ongelmansa. Olitpa kuuro tai sokea, niin vero on maksettava nykyisten määräysten mukaan. Myös valtiolta tai kunnilta eläkkeensä saavia verotetaan lain mukaan Suomessa. Jos tällainen henkilö asuu jossain muualla EU-alueella tai sen ulkopuolella, eikä edes näe Ylen lähetyksiä, niin vero on maksettava. Samoin sen maksavat Suomessa rajoitetusti verovelvolliset ja ulkomailla työskentelevät. Näiden osalta asia pitäisi varmaan alistaa EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi, koska tällainen menettely on jonkin asteinen rajoite liikkumisvapaudelle. Toinen asia on kokonaan Ylen ohjelmatarjonta. Yleisesti hyväksytty tosiasiahan on, että kun tulot eivät ole riippuvaisia palvelun tasosta, niin palvelun taso laskee. Vastuuttomuus ei suomalaisessa poliittisessa toimintaympäristössä ole koskaan ollut mikään pahe. Se on hieman niin kuin ranskalaisen poliitikon syrjähyppy.

Comments are closed.


WP Login