EU:n potilasdirektiivi – pohdintoja

Tuleva EU:n potilasdirektiivi merkitsee käytännössä sitä, että potilaalle annetaan rahat käteen ja hän saa hakeutua hoitoon minne tahansa Suomessa tai toisessa EU-maassa. Monissa Euroopan maissa tämä toimii jo käytännössä raja-alueilla. Suomessa on kuitenkin odotettavissa isoja ongelmia. Voidaan jopa joutua samanlaiseen kurimukseen kuin autojen verotuksessa jouduttiin.
Suomessa on kaksiportainen järjestelmä, jossa potilas voi hakeutua joko kunnalliseen hoitoon tai yksityiseen. Yhteiskunta korvaa yksityisellä lääkärillä käynnistä vain murusia julkisessa palvelun kustannuksista. Eläkeläisten määrän lisääntyessä julkinen terveydenhuolto ruuhkautuu entisestään. Samanaikaisesti potilaiden määrän lisääntyessä kunnat vaativat julkisen puolen kustannuksia leikattaviksi. Tämä yhtälö on täysin mahdoton toteuttaa nykyisessä järjestelmässä ilman, että potilaita alkaa kaatua kuin Raatteen tiellä aikoinaan.
Eduskunnan ensimmäinen tehtävä tulee olemaan se, miten suhtaudutaan yksityisen terveydenhuollon kustannuksiin. Direktiivin henki on se, että yksityisen palvelun kustannukset pitäisi korvata samoin kuin julkisenkin puolen. Jo tämä aiheuttaa ongelmia. Lahdessa terveyskeskuksessa lääkärillä käynti maksaa 13,80 euroa. Direktiivin hengen mukaan yksityisellä lääkärillä käynti ei saisi maksaa enempää. Erotus pitäisi siis korvata julkisista verovaroista. Sitten alkavat ongelmat kasaantua. Erikoissairaanhoidon poliklinikalla käynti maksaakin 27,50. Suomessa tämäkin toimii samalla periaatteella kuin edellä, mutta toisessa EU-maassa tullaankin jo tulkintavaikeuksiin. Sairaala päivä maksaa puolestaan Lahdessa 32,60 euroa. Jos samaa korvauspolitiikkaa jatketaan, yksityinen sektori alkaa Suomessa menettää potilaita esim. Viroon.
Ulkomailla lääkäriin joutunut on tähän asti voinut hakea korvauksia Kelasta. Tähän asti Kelan tulkinta on ollut se, että Kela ei ole maksanut samaa korvausta ulkomailla lääkärissäkäynnistä kuin kotimaassa. Korvauskäytäntö on erinomaisen epäselvä, koska ulkomaiset lääkärit eivät hallitse Kelan koodijärjestelmää. Oman kokemukseni mukaan Kela on korvannut ulkomaiset lääkärikulut samassa prosentuaalisessa suhteessa kuin kotimaassa. Kun esim. Virossa lääkärissäkäynti maksaa vain murto-osan siitä mitä Suomessa, niin Suomen taksojen mukainen korvaus olisi useissa tapauksissa jopa korkeampi kuin lääkärin palkkio Virossa. Esimerkiksi Tallinnassa on nykyisin enemmän Suomea puhuvia lääkäreitä kuin Suomessa virolaisia suomea puhuvia lääkäreitä.
Kun uusi potilasdirektiivi asetetaan nykyiseen paikalliseen tai SOTE tilanteeseen, niin on odotettavissa pahin kaaos, mitä terveydenhuollossa on Suomessa nähty. Tätä taustaa vasten SOTE-uudistus pitäisi laittaa aikalisälle. Sama koskee myös paikallista kohinaa. Vaikka erityisesti Lahden demografisen rakenteen perusteella on ollut vuosikausia täysin selvää, että yrityksistä eläkkeelle siirtyvät tulevat kuormittamaan niin perusterveydenhuoltoa kuin erikoisterveyspuoltakin, niin kustannusten nousuun ei ole varauduttu mitenkään. Kun nyt housun puntista valuu lämmintä ja kosteaa nestettä, niin huudetaan kustannusten säästöjä. Kaupunginjohtajaa on jo vuosia varoitettu asiasta, mutta kuuleva korva ei kuule, eikä näkevä silmä näe. Potilaiden lisääntyessä ei sairaansijoja voida vähentää!
Paikallisesti voi ihmetellä, mikä on kaupunginsairaalan ja keskussairaalan tehtävien jako? Etenkin pitää ihmetellä, mikä on kaupunginsairaalan visio? Kokemukseni mukaan kaupunginsairaalassa on osaamista myös erikoissairaanhoidon tarpeisiin? Onko tämä täysin hyödynnetty, koska terveyskeskuksista laitetaan lähetteet joko yksityiselle tai keskussairaalaan. Kun Akuutti aloitti, niin kaupunginsairaalassa ei ole juuri päivystystäkään. Onko kaupunginsairaalasta tulossa vain vanhusten saattohoitopaikka? Kaiken kaikkiaan pitäisi ilmeisesti pohtia tarkkaan tehtävien jako akselilla terveyskeskukset-kaupunginsairaala-keskussairaala, muuten saattaa käydä niin, että potilaat kaikkoavat muualle EU:n alueelle ja koko kustannusten hallinta on pois poliittisilta päättäjiltä. Kaupunki vain maksaa tai itkee ja maksaa. Kela tuskin osallistuu kustannuksiin, vaikka sen osa on täysin auki uudessa direktiivissä.

Comments are closed.


WP Login