Muumilaakson tarinoita

Maailman talous ei ole koskaan olut sellaisessa tilanteessa, missä se on nyt. WTO on luomassa rajatonta maailmaa kaupankäynnille. Euroopassa tavarat, pääomat ja ihmiset liikkuvat jo vapaasti. Valtioiden ainoa puolustusmekanismi suojella omia etujaan protektionistisesti on rikkoa valtioiden välillä tehtyjä sopimuksia. Venäjällä byrokratia ei ole vielä reagoinut edes WTO-sopimuksen voimaantuloon. Kaiken tämän jäävuoren huippuna tulee se tieto, että Kreikka saa 40 miljardin euron hyvityksen velkoihinsa. Tämä summa ei ole kuitenkaan saman tiedon mukaan ole kenenkään pussista pois.
Viimeistään nyt pitäisi herätä siihen todellisuuteen, että taloustieteilijät ja päivystävät asiantuntijalausuntoautomaatit ovat nykyisestä maailmantaloudesta pihalla kuin lintulaudat. Vanhat talousteoriat eivät päde, mutta niitä toistellaan jatkuvasti. Vakuutellaan, että kotimaan kulutus kantaa meidät vaikeuksien yli. Totuus kuitenkin on se, että Suomessa kotimaan, muiden paitsi palvelujen tuotannosta, vain noin 30 % on kotimaista tuotantoa. Loput hyödyt, verot ja työpaikat ovat kokonaan jossain muilla mailla vierahilla. Toisin sanoen, kun vienti tökkii, niin kotimaan kulutus kasvattaa vain velkaa ulkomaille.
Samoin sellaiset väitteet, että jonkun EU-maan tukeminen voisi pelastaa Suomen työpaikat, on katteeton. Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että näin kävisi. Tällainen ajatus perustuu vain poliittiseen toiveajatteluun. Olisikin syytä koemielessä uhrata joku valheellisesti euroon päässyt maa ja testata järjestelmä. Sen jälkeen olisi mahdollista analysoida vaikutukset ja varautua paremmin tiedoin tulevaisuuteen. Tämä olisi siksikin tärkeää, että nykyisten ministerien sukupolvi kaivaa hautaa itselleen ja lapsilleen. Suuret ikäluokat eivät voi enää tähän miinaan langeta. He ovat omat miinansa jo polkeneet rapauttamalla Suomen kilpailukyvyn ehkä pysyvästi. Jos ilmaisia lounaita ei ole ollut ennen, niin ei niitä ole tulevaisuudessakaan.
Kaikki vanhat talousmallit ovat epäonnistuneet siksi, että niissä ei ole otettu lainkaan huomioon sitä, että maailman taloudessa vallitsee samanlainen evoluutio kuin luonnossa. Luonnon evoluutioon perustuva talousteoriakin on olemassa ja sitä kutsutaan bionomiaksi. Tämäkin talousteoria olisi merkinnyt sitä, että maapallolla olisi ehkä vain noin 4 miljardia ihmistä. Loput eivät olisi syntyneet tai olisivat kuolleet nälkään. Bionomia nimittäin lähtee yksinkertaisesti siitä, että isot vievät ja pienet vikisevät tai kuolevat pois. Vallitsevien kansantalouden teorioiden ja bionomian välillä on kolmas osapuoli eli yhteiskunnat. Käytännössä ero on nähtävissä hyvinvointiyhteiskuntien ja kehitysmaiden eroissa. Nyt saattaakin olla menossa hyvinvointiutopian alasajo. Olen ollut lukevinani jostain, että otsa hiessä se leipä on syötävä.

Comments are closed.


WP Login