Sananvapaus

Sananvapaus on yksi demokratian kulmakivistä. Tästä syystä lehdistöä kutsutaankin kolmanneksi valtiomahdiksi. Historian saatossa sananvapautta on rajoitettu eli sensuroitu monin tavoin. Suomessa vallitsi kylmän sodan aikana jopa itsesensuuri, joka vieläkin kummittelee silloin tällöin julkisessa sanassa. Tämä saattaa johtua siitä, että koulutus oli hyvin pitkään vasemmiston manipuloimaa. Vaikka meillä on sananvapaus ja sanomisen vapaus, niin etenkin nuoremman sukupolven tulisi muistaa myös, että siihen sisältyy vastuu. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun sanoja on sellaisessa asemassa, että hänen voidaan katsoa edustavan jotain suurempaa ryhmää tai aatetta.
Nyt on kuitenkin ”markkinoille” ilmestynyt sosiaalinen media ja se on ottanut asemansa ainakin neljäntenä valtiomahtina ja saattaa kohta tavoitella kolmossijaa. Sosiaalista mediaa on hyvin vaikea sensuroida vaikka halua olisikin. Siksi ei voi tarpeeksi korostaa sanomisen vastuuta julkisessa mediassa. Erittäin epämiellyttävä esimerkki saatiin, kun näkyvässä asemassa oleva Kokoomusnuorten edustaja esitti mielipiteitään lapsilisistä. Kun tällainen sanoma lähtee sosiaalisessa mediassa elämään omaa elämäänsä, niin se ei ole henkilön edustaman yhteisön kannalta millään tavoin mieltä ylentävää. Tällaisen sanoman voi myös helposti tulkita niinkin, että henkilö puhuu itsestään.
Tämän uuden neljännen valtiomahdin erikoinen puoli on se, että siellä sanottu tai julkaistu jää elämään. Nuori sukupolvi, joka tavoittelee julkisuutta sanomisillaan, joutuu elämään niiden kanssa koko ikänsä. Lopullisen tuomion antaa historia ja se voi olla aika julma. Oi aikoja oi tapoja pitänee tässäkin tapauksessa paikkansa. Sen verran pitää kuitenkin nuorten sanomisien puolesta todeta, että maailman talous etsii juuri nyt itseään. Taustamuuttujia on niin paljon, että jotain uutta on pakko syntyä, muutoin seuraukset voivat olla arvaamattomia.
Mitä sitten varsinaiseen lapsilisä asiaan tulee, niin nyt alkanut keskustelu ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Historian saatossa lapsilisistä on puhuttu aina aika-ajoin. Pääasiassa vasemmiston vallassa ollessa on lapsilisät haluttu poistaa varakkaimmalta väestöosalta. Nuorempi sukupolvi ei tietenkään voi näitä tapauksia muistaa, koska odottivat vielä syntymäänsä. Perusteena käytettiin tietenkin sitä, että eiväthän rikkaat porvarit mitään lapsilisiä tarvitse. Monissa varakkaissa perheissä lapsilisät laitettiinkin säästöön lasten omille pankkitileille ja luovutettiin heille rippi- tai ylioppilaslahjoina. Lapsilisät ovat kuitenkin kampitusyrityksistä huolimatta säilyneet useissa läntisissä maissa. Olipa aika jolloin Ranskassa viisilapsisen perheen vanhempien ei tarvinnut käydä edes töissä, vaan he elivät lapsilisillä.

Comments are closed.


WP Login