YT – varmuuden vuoksi?

YT-neuvotteluista käytävä keskustelu julkisuudessa osoittaa ainakin kaksi asiaa. Poliitikoilla ei ole riittävää kosketuspintaa reaaliaikaiseen yrittämiseen ja toimittajat haluavat vain lööppejä. Kukaan ei halua kysyä sitä toista kysymystä: miksi? Tällä hetkellä eletään teollisuudessakin Internet-aikakautta, jolloin tuotteet halutaan eilen ja vielä mieluimmin suoraan netistä. Kukaan ei halua enää varastoida mitään, vaan tavarat on saatava alta aikayksikön.
Toisaalta esimerkiksi puutuoteteollisuuden markkinarakenne on muuttunut parin vuosikymmenen aikana koko arvoketjun osalta varastoivasta kädestä suuhun eläväksi Market-tyyppiseksi jakeluksi. Tämä on aiheuttanut sen, että suomalaisen työelämän joustot eivät enää riitä. Lomien jälkeen nekin vähäiset varastot, joita päämarkkinoilla on, on täytetty ja edessä on vain se pimeä tunneli. Kun toiminta on muutoinkin ollut pitkään heikosti kannattavaa, ei nykyisien työmarkkinajoustojen vallitessa yrityksillä ole paljon vaihtoehtoja.
Pannaan pystyyn YT varmuuden vuoksi, ja mikäli tilanne paranee, perutaan ne. Koska YT-menettely on kankea ja paljon aikaa vievä, on ne aloitettava varmuuden vuoksi, jos markkinatilanne siltä näyttää. Hyvin pitkään irtisanomisia ja YT-neuvotteluja kierrettiin siten, että otettiin lomautettuja ihmisiä töihin puoleksi vuodeksi ja sitten vaihdettiin vuoroja. Tämä takaportti on nyt suljettu aika tarkkaan, joten ollaan vanhoissa kaiken ratkaisevan devalvaation aikaisissa lähtökuopissa.
Valitettava tosiasia on se, että globaalilta kilpailulta ei voi suojautua edes työväenliike. Joustoja on tavalla tai toisella radikaalisti lisättävä tai kohta hyvinvointivaltiossa ei ole muita kuin hoitajia etsiviä vanhuksia jäljellä – sanokoot Jutta, mitä haluaa!

Comments are closed.


WP Login