Liikkuva poliisi vai ei?

Ensi alkuun pitää kertoa tarina 1960-luvun Saksasta. Siellä vaadittiin liikkuvalta poliisilta säästöjä samoin kuin täällä nyt. Lopputuloksena oli, että poliisin autokalusto vaihdettiin halvempiin eli kuplafolkkareihin. Homma meni kuitenkin pahasti pieleen, koska uudella kalustolla ei saanut kiinni 200 sataa ajelevia Mersuja, Bemareita ja Porcheja. Kokeilu jouduttiinkin päättämään nopeasti. Nyt Saksassa on poliiseilla allaan uuden karheaa kalustoa, jolla pystyy autobaanoillakin liikkumaan riittävän nopeasti.
Virossa puolestaan on poliisiautoista tehty oikean kokoisia pahvikuvia. Niitä on sitten sijoitettu strategisiin paikkoihin. Kyllähän paikkakuntalaiset ne helposti tunnistavat, mutta turistin jalka heittäytyy nopeasti jarrupolkimen päälle. Suomessakin voitaisiin olla innovatiivisia näissä säästöhommissa. Kun nyt puolustusvoimia ajetaan alas, niin sieltä varmaan jää jääkäreiltä runsain mitoin polkupyöriä. Nämähän voitaisiin kunnostaa Liikkuvalle poliisille hyvin edullisesti. Niihin voisi nopeuden lisäämiseksi asentaa vaihteet ja vilkkuvan valon ledin avulla. Lisäksi syntyisi tuplasäästö, jos alkuperäinen suunnitelmakin toteutuisi. Ruuhkaisissa kaupungeissa saattaisi olla nopeampi kuin auto.
Näissä ministeriöiden jutuissa minua häiritsee hirveästi se, että kansaa yritetään huijata hyvin alkeellisilla tavoilla. LP:n lakkauttamisessa vedotaan säästöihin, mutta mistä ihmeestä ne säästöt syntyvät? Jos henkilökunta ja kalusto siirretään vain paikallisiin poliisiyksiköihin, eikä ketään irtisanota, niin mistä ne säästöt syntyisivät? Toisaalta sanotaan, että hallintoa kevennetään, mutta jos sieltäkään ei ketään potkita pihalle, niin eipä synny säästöjäkään. Koska kaikki poliisipäälliköt kannattavat varauksetta LP:n lakkauttamista, niin näyttää selvältä, että heidät on ostettu hankkeen taakse lupaamalla, että työpaikka säilyy.
Suomessa näyttää olevan niin, että päälliköitä on joka lähtöön. Muistan vuosia sitten, kun amerikkalainen asiakkaani astui huoneeseeni ja kysyi minulta, että missä kaikki inkkarit ovat. Ihmettelevään ilmeeseeni hän totesi, että hän oli kävellyt pari kerrosta läpi etsiessään minua ja kaikkialla oli ovikylteissä vain päälliköitä niin, että kukas täällä ne työt tekee, jos inkkareita ei ole missään. Kyllä olisi korkea aika lähteä uudistamaan hallintoa sieltä ministeriöistä ja jättää inkkarit rauhaan.

Comments are closed.


WP Login