Välikysymys

Välikysymyskeskustelu oli taas suurta saippuaoopperaa. Opposition totuudet hallitus, etunenässään valtiovarainministeri, lyttäsi varjonyrkkeilemällä totuuden kanssa. Eräs väite oli, että Suomi hävisi Yhdysvaltain pankkikriisin seurauksena 40 miljardia, siis 40 miljardia. Tällainen väite on epätosi, koska se ei ole todistettavissa. Yksikään taloustieteilijä ei voi todistaa, mitä olisi tapahtunut ilman pankkikriisiä. Talous notkahtaa aina pitkän nousukauden jälkeen.
Missä olivat ne viisaat, jotka eivät reagoineet, kun Espanjassa valmistui pari miljoonaa asuntoa 2000-luvun puolivälissä? Sama kysymys koskee Irlantia. Siellä valmistui yli 300 000 asuntoa ja maassa on asukkaita 3,5 milj. Samaan aikaan Suomessa valmistui hädin tuskin 40 000 asuntoa ja Suomi on suurempi maa. Jokaisen täysipäisen luotonantajan olisi pitänyt herätä ja kysyä, mistä näihin löytyy asiakkaat. Myös markkinavoimat olivat hipi hiljaa. Luottoluokitukset paukkuivat AAA:ssa. Nyt olisi viisainta sulkea kaikki maailman pörssit puoleksi vuodeksi.
Toinen hallituksen sanoma huolestuneelle kansalle oli, että rahaa ei lähde Suomesta. Eduskunnan puhemies vielä tänä aamuna vakuutteli TV:ssä, että ei pidä sotkea asioita. Nämä henkilöt eivät halua muistaa, mitä tapahtui 1990-luvulla takaajille, joiden velalliset olivat tehneet konkurssin. Yksinhuoltajaäiti sanoi, että pannaan vahinko kiertämään, kun poikansa maailmalle laittoi. Näin teki hallitus ja pankit Suomessa 1990-luvun lama aikana. Pääpukarina asiassa oli silloinen nykyään vihreäksi kääntynyt valtiovarainministeri. Näinhän politiikassa on aina pelattu – toisten kukkaroilla.
Huomiotani kiinnitti myös sen asian toistelu, että Suomi menettää vaikutusvaltansa. Mitä ihmeen vaikutusvaltaa vaaditaan Saksan peesaamiseen? Näissä ongelmissa vaikutusvaltaa tarvitaan vasta siinä vaiheessa, kun takaukset ja vakaukset lankeavat mahdollisesti maksuun. Miten se ratkaistaan. Yhdistetäänkö Suomessa kaikki kunnat toisiinsa vai yhdistetäänkö Suomi johonkin rikkaampaan maahan esimerkiksi Saudi-Arabiaan? Vai kattaako kenties EKP kaikkien takuut?
Suurin ongelma nykyisessä tilanteessa on se, että ei ole asiantuntijoita. Eurooppa ei ole koskaan ollut vastaavassa tilanteessa. Niin sanotut asiantuntijat ja akateemiset viisaat etsivät vastauksia vanhoista 1930-luvun talousteorioista. Vaan kun ne eivät enää päde. Mitkään ennen vuotta 2000 kehitellyt talousteoriat eivät anna vastauksia nykyisiin ongelmiin. Tämän hetken suurin talouden ongelma ovat saavutetut edut. Nämä edut katsotaan subjektiivisiksi ja peruuttamattomiksi. Ne voidaan kuitenkin riistää ja siitä on nyt kyse. Kehittyvät maat haastavat degeneroituneet vanhat teollisuusmaat. Tuotteet kopioidaan nopeasti ja pannaan kilpailu kiertoon.
O tempora, o mores – oi aikoja, oi tapoja, on tuhansia vuosia vanha lausahdus, mutta aina vain ajankohtaisempi.

Comments are closed.


WP Login