30 vuoden lama edessä?

Hallituksen vakuuttelut siitä, että jos tukipolitiikkaa ei jatketa, siitä seuraa Suomelle suuria vaikeuksia ja etenkin työttömyys lisääntyy. Suomen vienti euroalueelle oli 2011 koko viennistä noin kolmannes, joten euromaiden tukemisen tai tukematta jättämisen vaikutus ei olisi järisyttävä. Pääosa Suomen viennistä on pääomahyödykkeitä joiden markkinat jakautuvat globaalisti.
Vaara sen sijaan piilee siinä, että jos eteläisen Euroopan maat joutuvat kiristämään vyötä 30 vuotta maksaakseen lainansa takaisin, niin jokainen asuntovelallinen tietää, että silloin pannaan suu säkkiä myöden. Käytännössä tämä merkitsee kulutuksen vähentymistä minimiinsä ja se puolestaan aiheuttaa 30 vuoden nollakasvun ja kasvavan työttömyyden koko Euroopassa. Euroopan on siis turvauduttava muiden globaalien alueiden kasvuun. Se puolestaan on vaikeaa, koska Euroopan kilpailukyky on heikko ja euro on edelleen yliarvostettu valuutta. Onkin syytä kysyä, miksi euro on niin kovassa kurssissa, vaikka sen jäsenmaiden luottoluokitukset rapisevat?

Comments are closed.


WP Login