Ja rahaa on…

Sanotaan, että rahalla ei ole merkitystä niin kauan, kuin sitä on. Pitkään kestäneeseen suomalaiseen inflaatio/devalvaatio-hallintokulttuuriin on pesiytynyt sama kaava. Uskotaan, että yhteiskunnassa on rahaa, eikä sen tuhlaamisesta ole oikein kukaan vastuussa. Jopa osa kansasta on hurahtanut pikavippiyhtiöiden uhreiksi. Lahden toriparkki on yksi esimerkki siitä, kuinka helppo on hypätä tuntemattomaan luottaen, että vastuuta ei ole. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Päätöksellä asetettiin virtuaalinen miina tulevaisuuteen, kuten Kreikassakin tehtiin. Se miina laukeaa sille sukupolvelle, joka nyt vannoo vastuunkannon nimiin. Edelliset sukupolvet kasasivat subjektiivisia oikeuksia, jotka nyt muodostavat kestävyysvajeen.
On kuitenkin melko tyylitöntä ja ikärasismin rajoilla kulkevaa syyllistää yli kuusikymppiset heidän oikeutetusta vastustuksestaan toriparkkipäätöksessä. Ehkä taustalla oli elämän viisaus, jota vastassa ovat nuoruuden unelmat. Edelliset ikäluokat ovat oppineet kantapään kautta. Unelmiahan pitää toki olla, mutta pitäisi ottaa huomioon myös reaalitalouden kovat faktat. Tällä ikärakenteella autokanta vähenee samassa suhteessa, kun paljon puhuttu huoltosuhde heikkenee. Jos toriparkki on niin hyvä bisnes, kuin sitä suunnittelevat ja kannattavat kuvittelevat, niin se olisi rakennettu yksityisellä rahalla jo vuosia sitten. Keskustalon parkkitalo jouduttiin purkamaan, kun sen korvasivat Trion ja Sokoksen parkkitilat. Niille oli selvä kysyntä. Paremmin tarpeeseen tulisivat spermapankki ja lapsiparkki, jotta saataisiin huoltosuhdetta parannettua.
No eipä hätää. Seuraavaa päätöstä varten on toriparkin suunnittelijoiden konsultoitava Brysselin kanssa. Siellä on nimittäin runsaasti kokemusta palomuureista. Jos Jutta Urpilaisella on aikaa, niin hänkin voisi antaa joitain ylimaallisia ohjeita. Palomuuriahan yritetään käyttää eristämään Kreikantauti muista EU-maista. Lahdessa puolestaan tarvitaan palomuuria eristämään parkkiyhtiö muusta kaupungin taloudesta. Lahdessa palomuuri on kuitenkin jo pahasti myöhässä, koska kaupunki ulosmittaa omia yhtiöitään jopa niin, että osinkojen maksamiseksi on otettava velkaa. Jos kaupungin omistama yhtiö joutuu ottamaan kaupungin konsernipankista lainaa maksaakseen kaupungin vaatimat osingot, niin päätöksenteko ei ole kehuttavaa. Se on hölmöläisten maton jatkamista. Erityisen vaikeata on tätä hyväksyä, kun kaupunginjohtajana on DI, jonka koulutukseen kuuluu tassujen maassa pitäminen.
Kuten EU:ssakin, niin palomuuri turvaa kaupungin ja sen muiden konserniyhtiöiden talouden mahdolliselta pysäköintiyhtiön hallitsemattomalta konkurssilta. Taannoin Lahdessa eräs rakennusliike mainosti toimintaansa kehumalla: joka toiselle kuoppaa kaivaa ja joka toiselle rakentaa. En ole huomannut vielä halukkaita rakentajia parkkikuopan ympärille. Ettei vaan kaupunki joutuisi itse kustantamaan velvoitepaikat..

Comments are closed.


WP Login