Vielä pari sanaa toriparkista

Kokemukseni perusteella voin sanoa, että toriparkin kustannusarviota ei pysty kukaan tekemään edes 20 % tarkkuudella. Kun Marolan piika vinttasi vettä nykyisen torin taksipaalun paikkeilta, niin pohjavesi oli ehkä jonkun verran korkeammalla. Kun nyt aiotaan mennä kaksi kerrosta maan alle, niin mennään pohjavesirajan alapuolelle. Jos joku luulee, että sen pidättelemiseksi riittää betonilaatta, niin on pahasti väärässä. Pohjaveden hallintaan tarvitaan lukuisia kaivoja, joista vesi joudutaan pumppaamaan 7/24 johonkin. Mahdollisesti Lahti Aqua voisi ottaa sen käyttöönsä, jos se on sille kannattavaa.
Olin aikoinaan ns. Keskustalon eli Alstan kulman työmaalla kymppinä ja tiedän maaperän vaativuuden näillä alueilla. Pohjavesi oli sielläkin lähellä, mutta siellä mentiin vain kerros maan alle. Suurempi ongelma oli maaperän hieno hiekka, joka oli sortaa naapuritalot ja kadut rakennusmonttuun. Monenlaista kallista tukemista tarvittiin. Toriparkin rakentaminen maan päälle maksaisi vain murto-osan maan alle rakentamisesta, eikä tarvitsisi ottaa pohjavesiriskejä. Sisäänajo-ongelmilta säästyttäisiin myös. Arkkitehtonisesti se voitaisiin sovittaa aika siististi alatorin puoleiseen reunaan, jossa se ei veisi myöskään kovin montaa myyntipaikkaa. Kokeilkaapa siinä 3D-mallia. Lämpimän tilan rakentaminen on tosin hankalampaa, mutta olen ymmärtänyt, että ne tulisivatkin Ahosen jengin käyttöön. Onhan se niin väärin, jos virkamies joutuu raskaan työpäivän jälkeen vielä istumaan kylmään autoon. Tela tarvitsee tähän välttämättä velvoitepaikkoja.
Mitä rahoitukseen tulee, niin velvoitepaikkojen määrääminen toriparkkiin on varsin kaksiteräinen miekka. Jos velvoite koskee mahdollisesti alueelle rakennettavia asuntoja, niin 40 000 euron parkkitilan lisääminen 60 000 euron yksiön hintaan, saattaa jättää asuntokaupat tekemättä. Näinhän on jo käymässä Helsingissä. Rakennusliikkeet äänestävät äkkiä jaloillaan ja miten sitten mahtaa käydä velvoitepaikoille? Onko kukaan vaivautunut kysymään rakentajien mielipidettä? Muutenhan rahoitus varmaan järjestyy tappiolliseenkin toimintaan, kun se tapahtuu kaupungin konsernirahoituksen kautta. Koska virkamiesvastuuta ei lain mukaan ole eikä siis myöskään omaatuntoa ehdotan, että kaikki valtuutetut ja virkamiehet, jotka haluavat kantaa vastuun päätöksistään, antavat hankkeeseen omavelkaisen takaukseen. Jos halukkaita ei ilmaannu, niin nimet ja kuvat lehteen, jotta tiedetään, ketä tulevissa vaaleissa äänestetään.
Kaiken kaikkiaan ollaan menossa kohti sellaisia aikoja, että valtionvero, kunnallisvero, kirkollisvero, Ylevero, kaikenkattava ALV ja toriparkkivero ylittävät jo kohta 100 % tuloista. Siksi olisi hyvin tarkkaan harkittava uusien vähänkään tarpeettomilta vaikuttavien investointien siirtämistä ja vähäisten varojen käyttämistä kiireellisiin ja tarpeellisiin investointeihin. Se vasemmiston vanha hokema, että kyllä yhteiskunnassa rahaa riittää, ei oikein enää sovellu tähän päivään – paitsi velaxi. Niukkuuden talous on täällä ja nyt. Uhkapeleihin ei ole yksinkertaisesti varaa ja kerskakulutuksen rahoittaminen velkarahalla suututtaa vain velat maksamaan joutuvat sukupolvet. Se on sitä kuole tänään ja maksa vasta huomenna-politiikkaa.

Comments are closed.


WP Login