Sijoittajien vastuu

Päämiesten kokouksessa Brysselissä vaadittiin pankkien omistajien eli sijoittajien vastuuta Kreikan ahdingossa. Pankkien omistajia vaadittiin leikkaamaan Kreikan lainoja jopa 60 %. Jotenkin vaikuttaa siltä, että päättäjiltä on hävinnyt realismin taju eli siis karannut mopo Välimereen. Pääministeri Katainen perusteli tätä vaatimusta sillä, että mikäli valtiot tulevat pääomittamaan pankkeja, niin pankkiin sijoittaneiden asema heikkenee ja sijoituksen arvo laskee. Sijoittajan logiikka ei vain aina kulje välttämättä tällä tavoin.

Sijoittaja arvioi riskin ja jos tilanne on sellainen, kuin Kreikan tapauksessa on, niin saattaa olla, että sijoittaja päättää minimoida riskinsä. Mikäli tällainen päätös syntyy, niin sijoittaja päättää sanoa ”sökö” poliitikoille ja katsoa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Raportit Kreikasta ovat sellaisia, että yksityisten sijoittajien lisäsijoitukset eivät jää tähän kertaan. Jos Kreikka velkaantuu edelleen kovaa vauhtia niin, kuin IMF:n raportti antaa ymmärtää, niin tunnelista näkyvä valo tulee tavarajunasta, joka jyrää alleen kaiken.
Hieman sivuraiteelle Kreikan rahoittamisessa on jäänyt se tosiasia, että ensin pitää saada velkaantuminen pysyvästi loppumaan ja vasta sitten voidaan arvioida, mikä on todellinen rahoitustarve. Se puolestaan merkitsee niin suurta remonttia, että siihen saattaa kulua jopa sukupolvi. Julkisuudessa on raportoitu yritysten velkasaneerausten keskeyttämisistä, koska tulot eivät riitä kuluihin velkojen leikkausten jälkeenkään. Silloin seurauksena on konkurssi. Kyllä samat talouden pelisäännöt koskevat myös valtioita. Tällainen EU:n omaksuma ”pappa betalar” politiikka ei yksinkertaisesti voi onnistua.

Comments are closed.


WP Login