Kansallinen epäonnistumisen päivä

Monissa asioissa voi epäonnistua ja epäonnistutaan. Urheilun epäonnistumiset ovat sellaisia joista ehkä saadaan suurimmat lööpit ja joita seurataan eniten. Ne yleensä ovat ohimeneviä ja unohtuvat tai kuitataan onnistumisilla. On kuitenkin valitettavia esimerkkejä, joissa urheilija on häpeäpuussa, mutta todelliset tekijät piilossa. On kuitenkin sellaisia epäonnistumisia, joissa henkilökohtaiset taloudelliset menetykset ovat valtavia, mutta joissa niissäkin todelliset syylliset palkitaan.

Tällainen tsunami tapahtui 1990-luvun talouslaman aikana, jolloin arviolta 35 000 yritystä tuhottiin, koska pankkijärjestelmä haluttiin pelastaa. Yrittäjät menettivät omaisuutensa ja monet myös mahdollisuutensa palata enää työelämään. Nämä tapahtumat jättivät yhtä syvät haavat kuin kansalaissota aikoinaan, vaikka tuhoutuneista yrittäjistä suurin osa jäi kasvottomiksi uhreiksi. On turha palata tässä yhteydessä syihin, koska niitä on paljon tutkittu.
Todellisia seurauksia ei sen sijaan ole koskaan tutkittu. Ihmetyttää miksi, koska yrittäjien kohdalla suurin kärsijä oli yhteiskunta eli valtio ja kunnat. Päättäjiltä on jäänyt täysin huomioonottamatta se, että kun velkojat saivat sen, mitä velkojille kuuluu, niin silloinen lainsäädäntö aiheutti sen, että yhteiskunnalle jäi Musta-Pekka käteen. Miten se oli mahdollista? Kun yrittäjä oli täysin puhdistettu omaisuudestaan, eikä työpaikkoja löytynyt, niin hän joutui sosiaaliturvan varaan. Monissa tapauksissa myös koko perhe joutui sosiaaliturvan varaan. Yhteiskunta joutui hankimaan asunnon, koska oma asunto oli pakkohuutokaupattu veloista. Oli myös maksettava asumistukea ja toimeentulotukea yms.-tukia, koska tuloja ei ollut. Olisiko syytä tutkia, paljonko tämä on tullut yhteiskunnalle maksamaan ja edelleen maksaa? Pankkitukea sekin!
Nyt ollaan samanlaisessa tilanteessa koko EU:ssa. Konkurssissa olevat valtiot vain ovat kohteena pankkien holtittoman lainanannon johdosta. Jälleen ollaan pankkeja pelastamassa, koska pelätään koko yhteiskunnan sortuvan, mikäli pankit kaatuvat. Maksajina ovat jälleen syyttömät muiden maiden veronmaksajat. Eivätkö nämä päättäjät koskaan opi? Mitähän mahtaa tulla seuraavaksi?

Leave a Reply


WP Login