Salatut ansiot

Kilpailuvirasto on ryhtynyt tutkimaan SOK:n ja Keskon mahdollista elintarvikkeiden oligopolia, koska niillä on 80 % markkinaosuus. Niiden pääkonttoreita ei kuitenkaan ratsattu kuten Matkahuollon ja Linja-autoliiton. Tästä voi tietysti vetää johtopäätöksiä tutkimuksen laadusta. Mutta miten tähän on tultu? Joitakin vuosikymmeniä sitten meillä oli TUKO, joka hoiti itsenäisten kauppiaiden tukkupalveluja. Meillä oli myös OTK, jonka hallinnoi satoja osuuskauppoja ympäri Suomen. Näiden lisäksi olivat tietenkin myös Kesko ja SOK.
Kesko osti Tukosta osake-enemmistön lukuisten vihamieleisten valtausyritysten jälkeen ja siihen päättyi käytännössä itsenäisten kauppiaiden (myöhemmin SPAR) tarina. Raskas teollisuus ja kannattamattomat Osuusliikkeet olivat ajaneet OTK:n kriisin partaalle. Pitkäaikaiset vastuunkantajat väistyvät ja valta keskittyi uudelle pääjohtajalle Eero Rantalalle. 39 Osuusliikkeen sulautumisesta niiden omistamaan OTK:hon muodostui 1983 E-osuuskunta Eka. Poikkeuksena oli ainoastaan yksi, mutta sitäkin suurempi eli noin neljännestä Osuusliikkeiden liikevaihdosta ja jäsenistöstä edustanut Elanto. Tapahtui erinäisiä fuusioita, joiden jälkeen jäljellä olivat vain Elanto ja Eka. Vuonna 1992 E-liike siirtyi historiaan. Jäljelle jäi toki Tradeka, joka yhdistettiin Wihurin Ruokamarkkinoiden liiketoimintaan, josta Tradeka omisti puolet. Industri Kapitalin ostettua nimi muuttui jälleen Suomen lähikauppa Oy:ksi ja E-osuusliikkeen toiminta elintarvikekauppiaana loppui.
Koko tämän pitkän prosessin aikana myös yhteiskunta muuttui nopeasti. Maaltamuutto kiihtyi 1960-luvullla entisestään ja autokaupan vapautuminen lisäsi nopeasti autokantaa ja kauppojen pysäköintitilan tarvetta maassa. Entiset kivijalkakaupat ja omakotitalomaiset kaupat alkoivat jäädä kehityksen jalkoihin. Tavaravalikoimat lisääntyivät hyvinvoinnin myötä ja tarve uudenlaiseen kauppamuotoon tuli yhä tarpeellisemmaksi. Tarve havaittiin ensimmäisenä Keskossa jo 1960 ja1970-luvun vaihteessa, jolloin ystäväni Matti päätettiin lähettää Yhdysvaltoihin uusia tuulia haistelemaan. Tiedusteluretken seurauksena avattiin Lahden Paavolaan ensimmäinen Citymarket 1971. Johtavia periaatteita oli kaksi. Yhdessä tasossa tarjottiin asiakkaille valtavat valikoimat tuotteita kengän nauhoista pippuripihviin. Toinen muutos entiseen oli, että kaikille asiakkaille riitti pysäköintipaikkoja.
Tästä kehittyivät super- ja hypermarketit, joihin yksittäisillä kauppiailla ei ollut enää varaa. Tapahtui valtava kaupan alan rakennemuutos, joka johti etenkin elintarvikealan keskittymiseen. Supermarketit joutuivat hintakilpailuun kaikissa muissa tuotteissa paitsi elintarvikkeissa, joissa SOK ja Kesko olivat itse hallitsevia tukkureita. Yritystoiminnassa tällaista oligopolia hyödynnetään voiton tekemiseen niin paljon kuin mahdollista. Tietoa hinnoittelusta alkoi kuitenkin tihkua niin kuluttajille kuin viranomaisillekin. Voitot oli jotenkin saatava piilotettua kasvojen säilyttämiseksi. Liiallisilta näyttävät ansiot piti salata.
Voittoja alettiin piilottaa rakentamalla yhä enemmän ja yhä suurempia hypermarketteja. Siihen puolestaan tarvittiin lisää voittoja, jotka revittiin elintarvikkeiden hintoja nostamalla. Strategiassa tapahtui kuitenkin eräs merkittävä virhe. Kun Karisma valmistuu Lahteen tulevana syksynä, täällä on markettineliöitä väkilukuun suhteutettuna noin miljoonalle kuluttajalle. Talousalueella ei ole kuitenkaan kuluttajia kuin noin 200 000. On siis muodostumassa huomattavan suuri ylitarjonta. Se on niin suuri, että sen on pakko vaikuttaa myös elintarvikkeiden hintoihin etenkin, jos meillä on odotettavissa hitaan kasvun aika tai suorastaan lama.
SOK:n omistaja-asiakkaan minua etenkin raivostuttaa se tapa, jolla näitä liikepaikkoja on hankittu. Julkisuudessa olleet tiedot antavat perustellun syyn olettaa, että päättäjien mielipiteisiin on vaikutettu tarjoamalla etuja, jotka ovat suurempia kuin, mitä omistaja-asiakkaille tarjotaan. Kun omistaja-asiakkaille on tarjottu lämmintä olutta ja kylmiä leipiä, niin päättäjät ovat saaneet kylmää olutta ja lämpimiä leipiä. Tämä on törkeää omistaja-asiakkaiden halveksuntaa. Lahjonta voi harrastaa monella tavalla ja minäkin olisin valmis hyväksymään nykyisiä omistaja-asiakkaiden etuja paremmat edut. En kuitenkaan lupaa olla sanomatta suoraa mielipidettäni asiasta kuin asiasta.

 

Comments are closed.


WP Login