Viro ja eurokriisi

Kirjoitin vuonna 2006, että Viron kruunua ei voi muuttaa euroiksi pitkään käytetyllä kurssillaan. Inflaatio oli ollut vuosikausia yli 10 % ja vaikka kansantuote kasvoi myös kovaa vauhtia, niin kruunu olisi pitänyt devalvoida. Kruunun matemaattinen arvo inflaatiolla korjattuna oli jossain 1:23 ja vaikka sallittu vaihteluväli oli +/- 15 %, niin sitä ei haluttu käyttää. Vuoden vaihteessa Virossa siirryttiin euroon, eikä julkisuudessa ole kerrottu muuta, kuin että siirtyminen tapahtui virallisen kurssin mukaan. Kuinka paljon kruunuja vaihdettiin euroihin, ei ole tiedossa. Siirtymisen jälkeen inflaatio, joka jo viime vuoden lopulla oli 5 %: luokkaa, on edelleen jatkanut samalla tasolla.
Viron talous toimii toisin kuin vanhojen EU-maiden. Viron liberaali talousjärjestelmä käyttää itsekorjaamisen mekaniikkaa. Tätä voi myös kutsua sisäiseksi devalvaatioksi. Koska vahvaa ay-liikettä ei ole, niin palkat joustavat kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Tämä toimii siten, että työttömyys kasvaa nopeasti kysynnän vähentyessä. Saamalla myös palkat laskevat jopa kymmeniä prosentteja. 2000-luvun alun kuumina vuosina palkkojen perässä lähdettiin Suomeen, jos Virossa ei maksettu riittävästi. Kun lama sitten iski molempiin maihin, laskivat palkat, hinnat, kiinteistöjen arvot jne. ja samalla työttömyys nousi ennätyslukemiin. Tämä oli sisäinen devalvaatio!
Suomessa on pelätty aina pahojen lamojen aikana, että kansaa lähtee kadulle ja yhteiskunta rauha ostettiin ensimmäisen kerran 1990-luvun laman aikana kovalla hinnalla. Viro ei ottanut lainaa, eikä ostanut yhteiskuntarauhaa. Rauha on kuitenkin säilynyt, mutta nyt etenkin elintarvikkeiden hinnat alkavat aiheuttaa vakavia ongelmia etenkin lapsiperheille. Käydessäni pari kuukautta sitten kiertelemässä Tallinnan kauppoja, niin lihatiskit olivat täysin tyhjät. 2000-luvun alussa tiskit pursusivat erinomaista lihaa. Nyt sitä ei ollut edes valmispakkauksissa. Tämä kertonee siitä, että edes tallinnalaisilla ei ole varaa ostaa lihaa pöytään.
Koska työttömyys on suuri, niin ei ole todennäköistä, että palkat nousisivat ja aiheuttaisivat palkkainflaatiota. Inflaatio tulee Viron ulkopuolelta ja sille pieni maa ei voi mitään. Ei voi Suomikaan. Toisaalta Virolla on paljon pelivaraa, koska valtio on velaton. Nähtäväksi jää, antaako Viron hallitus kansan kurjistua. Viron hallituksella ei kuitenkaan ole syytä riemuun. Vaihtotase on jälleen alijäämäinen, joka johtuu mittavasta kauppataseen vajeesta. Vaje puolestaan merkitsee sitä, että eurojen määrä Virossa vähenee eurojen paetessa rajojen ulkopuolelle. Eurojen väheneminen merkitsee myös kulutuksen vähenemistä ja kotitalouksien velkaantumista. Saattaakin olla niin, että Süd-Deutsche Zeitungin hehkutus Viron taloudesta on vain silmänräpäyskuva tilanteesta. Toivotaan veljeskansalle kuitenkin parasta, vaikka kovia haasteita on edessä – kuten Suomellakin.

Comments are closed.


WP Login