Paluuta ei ole?

Kreikka käynnisti aikapommin. Nyt alkaneen ketjureaktion päässä häämöttää euroalueen EU-liittovaltio. Asian vahvisti viimeistään tänään Aamu TV:ssä haastateltu Eurooppaministeri Alexander Stubb. Hän totesi, että taloudellisten kriisien syy on se, että EU:lla ei ole instrumentteja valvoa, että tehtyjä sopimuksia noudatetaan. Tähän asti on siis luotettu sinisilmäisesti siihen, että jo alun alkaen mukaan otetut lepsusta hallinnostaan tunnetut maat noudattavat tekemiään sopimuksia. Ne ovat kuitenkin olleet käsi ojossa ottamassa tukia ja täyttämässä niillä hallintokulujaan.
Nyt ollaan tilanteessa, jossa Kreikan rahoittajat EU-maat mukaan lukien, joutuvat puuttumaan Kreikan sisäisiin asioihin ja politiikkaan varsin kovin ottein. Perustettava vakautusmekanismi varustetaan samoilla aseilla, jotta jäsenvaltioiden holtittomaan menoon voidaan puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Nämä tapahtumat ja niiden vaatimat toimenpiteet ovat peruuttamaton askel kohti liittovaltiota. Ongelmaksi jäävät euron ulkopuoliset maat, joten tunnelin päässä häämöttää kahden kerroksen Eurooppa. Tämä kaikki todistaa sen, että Euroopan Yhteisöä ei todellakaan suunniteltu, vaan se syntyi omia aikojaan.
Kuinka tähän kehitykseen suhtaudutaan jäsenvaltioissa, on suuri arvoitus. Kaksi vaihtoehtoa on kuitenkin olemassa. Jäsenvaltio voi erota eurosta ja siirtyä omaan valuuttaan säilyttääkseen edes jotain itsenäisyydestään. Toinen vaihtoehto on pysyä eurossa ja ottaa vastaan komission tarkastus- ja valvontaelimet. Suomen osalta tilanne on sikäli hankala, että Suomi on kuin potilas hoitojonossa. Suomea käsitellään suurten euromaiden keskiarvojen mukaan perehtymättä ja ottamatta huomioon lainkaan maamme muista EU-maista poikkeavaa maantiede ja ilmasto.
Vaikka poliitikot eivät asiaa ole näköjään (toivottavasti) huomanneet, niin HS:n tutkimuksen mukaan kansalaiset ovat kehityksestä huolissaan. Tämä myös selittää perussuomalaisten menestyksen vaaleissa, koska heidän äänestäjistään keskimääräistä suurempi joukko oli huolissaan Kreikan aikapommin seurauksista Suomelle. Hallitusohjelmaan kirjatut vaatimukset vakuuksista ovat nyt myös talousasiantuntijoiden taholta todettu mahdottomiksi. Itse olen asiasta kirjoittanut epäilykseni jo silloin, kun niitä alettiin esittää. Jään mielenkiinnolla seuraamaan kuinka hallitus tulee selittämään Kreikan hallituksen antaman vakuuden: vakuutan maksavani saatavanne takaisin sitten, kun pystyn ja jos jaksan.

Comments are closed.


WP Login