Britannian saneeraus

Työskennellessäni Lontoossa 1970-luvun toisella puoliskolla, maa ajautui täydelliseen kaaokseen. Öljykriisi ravisteli maan taloutta pahasti ja yksityisen sektorin rakenteita uudistettiin kovalla kädellä. Kun sitten Moskovasta tuli ohjeet hiilityöläisten unionille ravistella apina puusta, tilanne ajautui jopa anarkistiseksi. Hiilityöläiset hyökkäsivät poliisien kimppuun ja kuningaskunnasta sammuivat valot. Tilanne oli jopa sellainen, että hallituksen ministeri tuli televisioon opastamaan, kuinka partansa voi aja pimeässä. Kun sitten pubeissakin alkoivat valot sammua, sai kansa tarpeekseen. Hiilityöläiset heitettiin niistä ulos.
Työväki hyökkäsi itse asiassa työväen hallitusta vastaan, vaikka työväen puolueet olivat jakaneet vuosikaudet kaikkea mahdollista hyvää. Kuningaskunta ajautui tilanteeseen, jossa oltiin vain kuukausien päässä siitä, että IMF ottaa maan hallintaansa. Englannin punta putosi alle kuuden Suomen markan (alle euron) ja inflaatio oli kuin Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Baltiassa. Tässä tilanteessa pidettiin parlamenttivaalit, joissa oikeisto sai maanvyörymävoiton. Tuolloin ei ollut itsestään selvää, että Margaret Thatcherista tulee pääministeri, mutta lopulta niin kävi. Pääministeriksi tultuaan tämä taloustieteen professori laati ministereilleen lukulistan. Kaikkien ministerien tuli ennen valintaansa perehtyä mm. taloustieteeseen.
Rautarouvan ensimmäinen tehtävä oli saada kuningaskunnan talous nopeasti kuntoon. Niinpä hän aloitti laajan valtion toimintojen ja yhtiöiden yksityistämisen. Yksityistäminen johti siihen, että maahan tuli yli 20 miljoonaa uutta osakkeenomistajaa. Käytännössä tämä merkitsi sitä, että kaikki brittiläiset perheet olivat osakesäästäjiä. Kun yksityistämistä ennen valtio oli syytänyt satoja miljardeja puntia valtion yhtiöihin, niin yksityisessä omistuksessa niistä tuli voitollisia muutamassa vuodessa. Tehokkuusremontti levisi hiljalleen läpi koko hallintokoneiston ja Britannia pääsi jaloilleen reilussa kolmessa vuodessa, jolloin punnan arvo nousi jälleen yli 10 mummon markan vuonna 1979. Kun ennen Maggien valtaantuloa pubeissa sanottiin, että Iso-Britannia on muisto vain, jäljellä on vain Britannia, niin 1980-luvulla autojen kansallisuustunnus GB tulkittiin jo sanoilla Getting Better!
Toinen mittava uudistus, jolla lisättiin työpaikkoja oli se, että ministeriöön (vertaa TEM) perustettiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä varten oma erillinen osasto. Sen tarkoituksena oli poistaa byrokratiaa ja kaikki yritystä perustavat saattoivat olla ongelmissaan suoraan yhteydessä tähän osastoon. Tämän toimenpiteen tehokkuutta todistaa se, että 2,5 vuoden aikana Britanniaan syntyi yli kasi miljoonaa uutta yritystä. Ne loivat liki 5 miljoonaa uutta työpaikkaa. Yritysten kannalta toinen merkittävä asia on, että auktorisoidun tilitoimiston hyväksymää yrityksen tilinpäätöstä ei voinut muuttaa ilman tuomioistuimen päätöstä kuten meillä. Nämä toimenpiteet muuttivat koko Britannian sisäpolitiikan pysyvästi. Olipa hallitus konservatiivien tai työväenpuolueen käsissä, niin talouspoliittiseen linjaan ei tule suuria muutoksia. Kuluneella vuosituhannella Ruotsin oikeistohallitus on soveltanut omista lähtökohdistaan Rautarouvan talouspoliittisia oppeja.
Kreikan tilanne poikkeaa 70-luvun tilanteesta vain siten, että kansan vastustus kohdistuu vain korruptoituneeseen hallintoon, jota puolestaan ei Britanniassa juuri ollut. Lehdistö kaivoi esiin kaikki mahdolliset hallinnon vilpit ja syylliset joutuivat ikuisen pilkan kohteeksi. Kreikan tilanne vaatii täsmälleen samoja toimenpiteitä, joita Rautarouva teki Britanniassa. Kreikan tilanne siis poikkeaa Britanniasta siinä, että kansa ei ole vielä saneerausta hyväksynyt. Jos väitetään, että esimerkkejä ei ole olemassa tällaisesta saneerauksesta, niin voin vai todeta, että jos ei tunne historiaa, joutuu elämään sen uudelleen. On tietenkin mahdollista käyttää asiantuntijoita, jotka ovat historiasta oppineet. On hieman ironista, että samalla kun pyritään nostamaan eläkeikää, se ei itse käytä kokeneita asiantuntijoita.

Comments are closed.


WP Login