Turpiin tuli

Männeissä vaaleissa Lahdelle tuli turpiin. Urbaani legenda kertoo, että joskus 1950-luvulla silloinen kaupunginjohtaja Kajala sanoi eduskunnassa, että kun Helsingistä tultaessa alkavat radiomastot näkyä, niin siihen voi vetää valtion tukien rajat. Lahti kyllä pärjää omillaan. Vuosikymmeniin ei Lahdelle tullut valtiolta rahoitusta mihinkään hankkeeseen. Tätä asia on koetettu korjata yrittämällä äänestää lahtelaisia edustajia eduskuntaan. Tässäkin asiassa Kanta-Häme on kuitenkin osannut hoitaa lahtelaisten äänet paremmin kotiin ja niin kävi nytkin. Lahden paikat hävisivät maakunnan perussuomalasille. Osumia tuli Hollolaan, Orimattilaan ja Asikkalaan. Syitä varmaan mietitään monessa paikallisessa puoluetoimistossa.
Asikkalasta valittiin veturinkuljettaja, vaikka sinne ei vielä veturilla edes pääse. En ole siellä nähnyt myöskään ainuttakaan värillistä kylän raitilla. Ne eivät siis voi olla äänisaaliin perusteita. Asikkalassa sen sijaan vastustettiin kuntaliitosta alusta pitäen ponnekkaasti. Lahdesta pudonneet kokoomuslaiset sen sijaan kannattivat kuntaliitosta yhtä vahvasti. Sama tilanne oli muistaakseni Varsamattilan suunnalla. Hollolassa puolestaan äänestettiin liitos nurin. Tämä paljastaa sellaisen uuden asetelman, että kansliademokratian aika alkaa olla ohi – toivottavasti. Kansa on näyttänyt, että se on koira, joka heiluttaa häntää. Johtavien virkamiesten olisi syytä ottaa visusti oppia. Tämä voi olla trendi, jolla todellinen demokratia pelastetaan Jeesuksen veljinä itseään pitävältä virkamieskunnalta.
Heinolan suunnalta saattaa myös tulla kaikuja Reuman alasajosta, joka alkaa vaikuttaa yhä enemmän salaliitolta. Julkisuudessa on ollut tietoja, että Kelan saatava olisi vääristelty ja se olisi riitautettu. Kun tämä asia selviää, niin saattaa paljastua ministeriön ja keskussairaaloiden salaliitto. Sillä on yritetty siirtää Reuman toiminta yliopisto- ja keskussairaaloille. Ongelma tässä on se, että Reumalla oli tehokas hyvin toimiva organisaatio, jota näillä julkisen puolen sairaaloilla ei ole. Reuma on aina sairaus, joka edellyttää useiden eri alojen asiantuntijoita. Reuman lakkauttaminen alkaa osoittautua potilaiden kannalta hyväntahtoisten amatöörien pahaksi virheeksi.
Vuosikymmeniin ei ole eduskuntaa hajotettu kesken vaalikauden. Hallitusneuvotteluihin valmistautuvat puolueet ovat vaalien aikana maalanneet itsensä niin pahasti nurkkaan, että maalin kuivumista joudutaan ainakin odottelemaan melko kauan. Jos hallitukseen pääsy edellyttää takin kääntämistä, niin se on demokratian lopullinen tappio viranomaistaholle. Niin tai näin lahtelaisten on nyt alettava kumarrella maakuntiin. Liitosasiassahan lahtelaisia syytettiin itseriittoisuudesta.

Comments are closed.


WP Login