Tapaus Hodorkovski

Yle Teemalla esitetty kansainvälinen dokumentti antoi ainakin ulkomaisille sijoittajille pelottavan kuvan Venäjän kehityksestä. Toivottavasti ne suomalaiset viranomaiset, jotka yllyttävät investoimaan Venäjälle, katsoivat tämän dokumentin. Tämä täydentää hyvin samalla kanavalla aiemmin esitettyä dokumenttia, jossa ulkomainen investoija ajettiin pois Venäjältä täysin samoilla keinoilla. Näiden perusteella on vaikea sanoa täsmällisesti, mitkä toimialat Venäjällä ovat uhanalaisia ja mitkä eivät. Sellaisiakin aloja on, jotka eivät kiinnosta Putinin hallintoa ja joilla ulkomaalaisetkin voivat toimia. Tosin näilläkin aloilla pienemmät viskaalit kinuavat lahjuksia.
Dokumentissa välteltiin yksityistämisen alkuvaiheen tapahtumia. Jeltsinin noustessa valtaan koko Venäjä oli nääntymässä nälkään. Näin oli käymässä myös koko KGB:n henkilöstölle. Tämä johti siihen, että yksityistäminen tehtiin myös KGB:n siunauksella ja avulla. On syytä muistaa, että Putin oli silloin KGB:n johdossa ja siinä asemassa hyväksyi kaikki yksityistämisessä tapahtuneet virheet ja laittomuudet. Länsimaisten tiedustelulähteiden mukaan jo tässä vaiheessa KGB:ssä päätettiin ottaa valtiolle tärkeät yritykset takaisin myöhemmin tavalla tai toisella. Tätä johtopäätöstä tukevat Venäjän viimeaikaiset tapahtumat.
On esitettävä vakavasti kysymys, onko tällainen maa sopiva WTO:n jäseneksi? Tosin en henkilökohtaisesti usko koko jäsenyyteen ja asiaa pidetään esillä vain ulkomaisten sijoittajien hämäämiseksi. Vakavaa halua liittymiseksi tuskin Venäjällä on, koska se merkitsisi varsin suuria muutoksia ja etenkin sitoutumista kansainvälisiin pelisääntöihin. On myös otettava huomioon, että Venäjää johtavat nyt henkilöt, jotka on koulutettu tuhoamaan länsimainen vihollinen. Heillä ei ole minkäänlaista osaamista tai näkemystä kansainvälisestä yritystoiminnasta.

Comments are closed.


WP Login