Varmuuden vuoksi

Aina, kun kuulen tämän lausahduksen, mieleeni tulee vanha rallin pätkä: pissapotankin ostin varmuuden vuoksi. Nykyään tapahtuu hyvin monia asioita ihan varmuuden vuoksi. Joku aika sitten keskussairaalan professori kirjoitti lukijan sanassa, että jotkut ihmiset syövät kolesterolilääkkeitä varmuuden vuoksi. Minua jäi asia vaivaamaan, koska en ymmärtänyt sanontaa sen asiayhteydessä. Sydänlääkäri nimittäin moitiskeli ihmisiä siitä, että kolesterolilääkkeitä etenkin statiineja arvostellaan ankarasti niiden haitallisten sivuvaikutusten vuoksi. Kolesterolilääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Jos siis jotkut syövät niitä varmuuden vuoksi, niin joku lääkäri on määrännyt niitä varmuuden vuoksi. Olisiko tämä syy siihen, että valveutuneet potilaat, joille lääke on määrätty varmuuden vuoksi, arvostelevat saamiaan lääkityksiä?

Kaivelin asiaa itsekin, koska minullekin on näitä statiineja syötetty vuositolkulla ja liikuntakyky alkoi hiljalleen mennä hyvin huonoksi. Löysin netistä Harvardin yliopistossa tehdyn vertailevan tutkimuksen, jossa todettiin, että statiineilla ei ole kolesteroliin kummoistakaan vaikutusta. Sen sijaan kalaöljyn eli ennen tunnetun kalanmaksaöljyn hoitovaste oli noin kolmanneksen parempi. Valitettavasti tuotteella ei ole patenttia, eikä se kuulu minkään lääketehtaan tuotevalikoimaan. Koska se ei ole reseptilääke, niin se ei sovi suomalaisen koululääketieteen hyväksymiin tuotteisiin. Siitä ei myöskään saa Kelakorvausta. Elämme fakki-idioottien valtakunnassa, jossa kaikki mitä ei ole reseptillä määrättävissä, on kiellettyä ja halveksittavaa.

Lääketieteellisesti Suomi on samassa asemassa kuin EU:ssa. Sen tarkemmin tutkimatta meidät on keskiarvoistettu. Kolesterolilla on raja-arvot, verensokerilla on raja-arvot, verenpaineella on raja-arvot jne. Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja jokaisen raja-arvot ovat yksilöllisiä. Kun oikein ahkerasti etsii netistä, niin eri maista löytyy erilaisia raja-arvoja mm. verensokerille ja rasva-arvoille. Jostain kumman syystä sallitut arvot ovat muualla korkeampia kuin meillä. Suomi on tyypilliseen tapaansa vetänyt arvot tiukoiksi periaatteella kyllä meillä rahaa riittää lääkkeisiin. Tutkimusteni jälkeen vaihdoin statiinit kalaöljyyn ja ainoa muutos, joka on tapahtunut oli se, että sain liikuntakykyni takaisin. Uhkana ollut selkäleikkaus siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Ystäväni on käyttänyt statiineja yhtä kauan, eikä hänellä ole ollut mitään haittavaikutuksia. Että se niistä keskiarvoista.

Tänä päivänä lääkärin ammatti ei ole kadehdittava. Uutta tutkimustulosta tulee tuutin täydeltä, mutta onko lääkäreillä työnsä ohella aikaa perehtyä näihin tutkimuksiin? Tuskinpa. Kun lääketehdas järjestää seminaarin, niin se voi esittää ihan mitä tahansa myydäkseen lääkkeitään. Lääkefirman kannalta on se ja sama onko lääke tehokas vai ei, kunhan kauppa käy. Lääkkeitä hyväksyvillä viranomaisilla ei ole mitään mahdollisuuksia tehdä tutkimuksia, joten hyväksytään ne lääkkeet, joita eteen tuodaan.  Kun kansasta alkaa olla 75 % akateemisesti koulutettuja ja hallitsevat Internetin käytön, niin lääkärien tulevaisuus näyttää entistä synkemmältä. Jeesuksen veljen asenne ei enää vetele, vaan seuraavat sukupolvet alkavat kyseenalaistaa lääkärien ohjeita tai ainakin esittävät hankalia kysymyksiä.

This entry was posted on Wednesday, March 23rd, 2011 at 1:50 pm and is filed underPakinat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed. Edit this entry.

Comments are closed.


WP Login