Ruuhkamaksut

Ruuhkamaksuista käydään taas tyypillistä Helsinki-keskeistä keskustelua. Ruuhkamaksun ulkopuolelle jäisivät rekat ja linja-autot. Mutta miten on ajateltu hoitaa matkustajaliikenne satamiin. Suomesta matkustetaan paljon laivoilla sekä Ruotsiin että Via Baltican suuntaan. Pitääkö siis vastaisuudessa maksaa helsinkiläisille ruuhkamaksu, että pääsee autollaan maasta pois? Missään ei ole ainakaan esitetty maksuvapaita reittejä länsisatamaan, eteläsatamaan tai Katajanokalle. Tämän perusteella kaikki muutkin taajamat pitäisi sulkea ja laittaa maksullisiksi kostoksi uusimaalaisille.

Auton käyttöön perustuvista maksuista on myös käyty keskustelua. Seuranta tapahtuisi satelliittien avulla. Muualla Euroopassa asia on hoidettu tiemaksuilla eli vinjeteillä. Loukkaako satelliittiseuranta yksityisyyden suojaa? Kuka voi päästä näihin rekistereihin ja voiko sitä kautta tapahtua esimerkiksi identiteettivarkauksia? Jo nyt on mahdollista saada rekisterinumeron perusteella omistajan tiedot. Tätä käyttävät hyväkseen arvoautoja varastavat virolaiset jengit. Vakoojat kysyvät tekstareilla omistajien tiedot ja lähettävät ne Viroon. Seuraavalla laivalla tulevat noutajat.

Tärkeä kysymys on myös se, korvamerkitäänkö rahat tiestön parantamiseen? Muistan varsin hyvin, kun autovero otettiin käyttöön 1960-luvun vaihteessa. Silloin vakuutettiin, että vero käytetään nimenomaan teiden rakentamiseen. Vaan kuinka kävi, verosta käytettään vain pieni murto-osa tiestön rakentamiseen tai kunnossapitoon. Tosin silloin ei huomattu mainita, että veroja käytettäisiin myös kunnossapitoon. Se on ymmärrettävää, koska autojen määrä oli vähäinen ja kunnossapidettävääkään ei ollut paljon. Kunnossapito oli lähinnä routavaurioiden hoitamista.

Paineet autoverotuksen muuttamiseen tulevat EU:sta. Suomen korkea autojen verotus maahantuotaessa ei kestä tavaroiden vapaaseen liikkumiseen liittyviä paineita. Olivatpa uudet verotusmuodot millaisia tahansa, niin ne eivät kuitenkaan takaa autoilijoille parempaa tai edes hyväkuntoista tiestöä. Veroilla sammutetaan niitä tulipaloja, joita eri puolilla yhteiskuntaa syttyy.

Comments are closed.


WP Login