Minne menee ilmaston muutos?

Ilmastonmuutosta torjutaan innokkaasti tietämättä tarkoin, mihin suuntaan oikein ollaan menossa. Suurin osa torjujista näyttää olevan innokkaita amatöörejä etunenässä joukko poliittisia päättäjiä. Säätieteilijät puolestaan sanovat, että pari kylmää ja lumista talvea menevät tilastollisen vaihtelun piikkiin. Virolaiset sanovat puolestaan, että siellä ei ole ollut näin paljon lunta sitten 1500-luvun. Tosin tarkkoja tilastoja ei ole, mutta siltä ainakin tämä talvi vaikuttaa. Pakkastakin on ollut ennen kuulumattoman kauan.

Torjujat ovat keskittyneet puolestaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tämä johtuu siitä, että se on selvästi paljon ymmärrettävämpi kuin vaikka metaani. Hiilidioksidia tulee etupäässä kaikenlaisista torvista kuten savupiipuista ja pakoputkista. Metaania puolestaan tulee perseistä ja niitä näkymättömämmistä paikoista. Kaikenlaisia tuhnuja ja tuhauksia on paljon vaikeampi osoittaa sormella kuin savupiippuja ja pakoputkia. Piipuista tulevat päästöt lähtevät yleensä öljystä, kivihiilestä, puusta jne. Puu on kuitenkin hyvin kaksimielinen juttu. Kasvaessaan se sitoo hiilidioksidia, mutta palaessaan se tuottaa sitä. Puu uusiutuu, jos annetaan. On vähän sellainen nollasumma meininki.

Jotta jotain voitaisiin torjua, niin pitää tietää, mitä torjutaan. Pekkarinen esitti laajaa risupakettia, joka edellyttää jokaisen kannon kääntämistä metsistä ja polttamista. Se on asiantuntijoiden, siis minunkin, mielestä kuolleena syntynyt ajatus, koska se estää luonnon normaalin kierron, eikä vähennä päästöjä. Autojen polttoaineet ovat saaneet oman osansa tässä sodassa. On tuotu markkinoille E10 bensiini, jossa pitäisi olla 10 % juomakelvotonta viinaa seassa. Nyt on ilmennyt kaksi ongelmaa. E10 bensiinin tuottaja ei tiedäkään ihan tarkkaan paljonko etanolia bensiinin on lisätty. Sitä voi siis olla jotain 0 % ja 10 % välillä. Ainoa varma asia, jonka valmistaja tietää on hinta. Ministerikin tietää ainoastaan, paljonko auton hevosten juottamisesta saa verosenttejä. Toisekseen tuottaminen rasittaa ilmastoa enemmän, kuin sen käyttö säästää. Taas menee nollasummaksi.

Nyt näyttääkin vahvasti siltä, että ilmaston muutoksen torjujat heiluvat kuin heinämiehet, mutta seipäille ei oikein ilmesty mitään. Tämä on vähän sama kuin kusisi talvipakkasella housuihinsa – hetken tuntuu lämpimältä, mutta sitten alkaa vilu kapattaa. Jotta kuvio olisi täydellinen, niin nyt kannetaan huolta siitä, että teollisuustontit eivät mene kaupaksi. Ei ole kysyntää. Ei näy savupiippuja ei. Ensin paasataan, että teollisuus saastuttaa ja kaikkien pitää ryhtyä palvelemaan kaikkia. Kun teollinen toiminta sitten menee pois muodista, niin sitten itketään sitä. Voi aikoja voi tapoja sanoi aikoinaan joku maassa, joka nyt on todellisessa kusessa.

Comments are closed.


WP Login