Öljyn jalostaminen alkaa Virossa

Uutistietojen mukaan Viron Paldiskissa ollaan aloittamassa öljyn jalostamon rakentamista. Asialla on Ukrainan venäläisten ja riikinvenäläisten omistama sijoitusyhtiö. Ensimmäiseksi herää kysymys, miksi jalostamo sijoitetaan Viroon? Tärkein kriteeri on varmaan se, että silloin ollaan EU:n sisäpiirissä ja euroalueella. Toisekseen Paldiskissa on erinomainen satama ja siellä on vielä paljon venäjää puhuvaa väkeä, joka tosin vanhenee kovaa vauhtia. Sijoituspaikalle on siis olemassa ihan järkevät liiketaloudelliset perusteet.

Asian tekee vielä mielenkiintoisemmaksi Suomen kannalta juuri käynnistynyt Viron öljyalan keskusliiton toimitusjohtajan Toomas Saksin ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen keskustelu E10-bensiinin käyttöönotosta Suomessa. Itämeren alueella on Fortumin lisäksi vain toinen jalostaja, joten hinnoista on ollut helppo sopia. Nyt on tulossa uusi kilpailija aivan kotinurkille ja onkin mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan Fortum lähtee lobbaamaan. Viron ostoslistalle on nyt tulossa viinan, tupakan ja makeisten lisäksi myös polttoaineet. Tämä tietysti edellyttää, että Viron verotus pysyy kohtuullisena. Mielenkiintoista on myös nähdä, voiko kotitalouksien lämmitysöljyä tulevaisuudessa ostaa suoraan Virosta. Näinhän voisi olettaa EU:n peruskirjan perusteella.

E10 käyttöönotto on kuitenkin vasta pieni askel yhä nopeutuvassa energiakilvassa. Viimeisten uutisten mukaan norjalainen yhtiö on kehittänyt tekniikan dieselöljyä käyttävästä polttokennosta. Tekniikka on tällä tietoa täysin saasteeton ja ilmeisen hyvä hyötysuhteeltaan. Mikäli näin on niin, myös omakotitalojen oma sähköntuotanto saattaa muodostua kilpailukykyiseksi, koska silloin ei tule monopolisoituja siirtokustannuksia. Uusi vuosi ja vuosikymmen ovat siis muuttamassa koko energian tuottamisen käsitteen uuteen uskoon – verottajan suureksi harmiksi.

Comments are closed.


WP Login