Kiinalaista talouspolitiikkaa

Kiina on ryhtynyt harjoittamaan käänteistä talouspolitiikkaa, joka saa Keynesinkin pyörimään haudassaan. Yhdysvallat on vaatinut jo pitkään Kiinaa revalvoimaan juaninsa. Tähän ei Kiina halua suurin surminkaan suostua, koska se pelkää samaa tapahtumasarjaa kuin, mitä Suomessa tapahtui -80 ja -90-lukujen taitteessa. Rahan arvon nosto heikentäisi Kiinan kilpailukykyä ja se taas johtaisi työttömyyden kasvuun ja sisäpoliittisiin vaikeuksiin. Niinpä se on päättänyt ryhtyä tukemaan euroa aikomalla sijoittaa euroalueen valtioiden lainoihin. Euron tukeminen on Kiinan kannalta sama kuin juanin devalvointi. Jos euro pysyy vahvana tai jopa vahvistuu, sen ostovoima paranee kiinalaisten tuotteiden suhteen, tosin myös muiden euron ulkopuolisten tuottajien suhteen.

Lontoolainen thinktankyhteisö puolestaan ennustaan euron hajoavan lähivuosina 80 % todennäköisyydellä. Tämähän sopii hyvin itsenäisellä punta-alueella toimivan yhteisön toiveajatuslistalle. Eurosta käydään nyt niin paljon spekulaatioita, että olisi syytä miettiä myös euron päättymisen seurauksia. Mitä sitten tapahtuisi, jos euro tosiaan loppuisi ja maat palaisivat takaisin omiin valuuttoihinsa. Todennäköisin seuraus olisi maailman laajuinen taloudellinen katastrofi. Huonosti asiansa hoitaneet maat joutuisivat vararikkoon, eikä niiden valuutta olisi edes paperinsa arvoista.

Euroon liittyminen on hyvin vaivaton prosessi, kuten Viron tapauksessa voitiin havaita. Kun kriteerit täyttyivät, siirtyminen tapahtui kellon lyömällä. Sama tapahtuma toisinpäin siirtyminen eurosta takaisin kruunuun, ei olisi ehkä yhtä mutkaton ja nopea tapahtuma. Pienen valuutan kohdalla se ei kuitenkaan olisi mahdotonta. Jos kuitenkin koko euroalueen maat joutuisivat samaan tilanteeseen yhtä aikaa, niin siitä seuraisi katastrofi, jonka rinnalla viime vuosien talouslama olisi pikku juttu. Yhdysvaltain talous on katastrofaalisessa tilassa, mutta kukaan ei ole puhunut dollarin häviämisestä.

Koska euro määräytyy vapaasti markkinoilla, niin ennen sen hajoamista sen arvo laskisi ainakin samalle tasolle dollariin nähden, kuin se oli aikansa alussa. Siis huomattavasti alle dollarin. Tämä puolestaan lisäisi huomattavasti alueen kilpailukykyä ja kääntäisi talouden kasvuun. Toisaalta se heikentäisi Yhdysvaltojen ja Kaakkois-Aasian maiden kilpailukykyä ja aiheuttaisi suuria taloudellisia ongelmia. Eurolla spekuloivat eivät osaa ottaa huomioon sitä tosiseikkaa, että globaalissa taloudessa kaikki liittyy kiinteästi toisiinsa kaaosteorian puitteissa. Yksittäisiä maita voidaan poistaa eurosta ja jättää ne oman onnensa nojaan, mutta kokonaisuudessaan euro ei voi kadota. Tietysti ei voi sanoa ei koskaan, mutta ei ainakaan lähiaikoina. Tämä kuitenkin edellyttää euroalueelta parempaa sisäistä kuria ja sooloilun kertakaikkista lopettamista. Vaikka maailmassa olisi tulevaisuudessa vain yksi valuutta, niin vapaamatkustajia se ei silti sallisi.

Comments are closed.


WP Login