Kasvihuoneilmiö

Olen pitkään seurannut kriittisen huvittuneena asiantuntijoiden kommentteja kovista, aikaisista ja runsaslumisista talvista. Kasvihuoneilmiöstä puhuminen on sen sijaan vaiettu kuoliaaksi. Siitä ei puhuta enää lainkaan. Lähtökohtahan oli parikymmentä vuotta sitten, että ilmasto lämpenee ja Suomen etelärannikolla voidaan alkaa kasvattaa maissia ja muita etelän herkkuja. Nyt etelärannikolla on 60 cm lunta ja Virossa vielä enemmän. Mitenkäs tässä nyt näin kävi?

Ilmatieteenlaitoksen edustajien patenttivastaus on ollut, että nämä kelit mahtuvat normaalien tilastollisten vaihtelujen väleihin. Tämä pitää paikkansa. Jos tilastot ylettyisivät tuhannen vuoden päähän, niin kaikki mahdollinen sisältyisi tilastolliseen vaihteluun. Tähän aikaanhan sisältyy toisen vuosituhannen alun hyvin lämmin jakso, jolloin suuri osa Grönlannista oli peltoa ja viikingit harjoittivat siellä maanviljelyä pitkiä aikoja. Ajanjaksoon sisältyy myös vuosituhannen puolenvälin minijääkausi.

Olen vahvasti kritisoinut sitä, että ilmastotieteilijät ovat monopolisoineet ilmaston mahdollisen muutoksen ennustamisen ja selitykset. Kuitenkin samat viisaat eivät aina pysty ennustamaan edes seuraavan päivän säätä. Olisikohan aika tunnustaa, että maapallon ilmasto on niin monimutkainen yhtälö, että ainoa mahdollisuus arvioida sitä, on riittävän suuri poikkitieteellisyys. Nykyisiltä asiantuntijoilta on jäänyt esimerkiksi kokonaan huomioimatta auringossa tapahtuvien muutosten vaikutus maapallon lämpötiloihin. Aurinkotutkijat toteavat, että aurinko on ollut aktiivinen yli kymmenen vuotta, mutta nyt sen aktiivisuus on hiipumassa vuoden 2012 paikkeilla. Tämä tapahtuma puolestaan vaikuttaisi koko maapallon ilmaston jäähtymiseen.

Jos oletetaan, että aurinko olisikin alkanut jäähtyä, niin sen seuraukset olisivat juuri sellaisia, joita nyt koemme. Nykyinen talvi ja viime talvi voisivat olla suoraa seurausta auringon jäähtymisestä. Meidän on kuitenkin virallisten poliittisten päättäjien mukaan uskottava tilastolliseen vaihteluun. Pitää vain yrittää nostaa kolesterolia, ettei ulkona palele niin hirveästi. Kaksi jääkarhua äiti jääkarhu ja pentu jääkarhu seilailivat jäälautalla etsien hylkeitä.

–         Äiti, onko se ihan varma, että isä on jääkarhu?

–         Kyllä poikani, isäsi on varmasti jääkarhu,

–         Äiti, oletko ihan varma, että isä ei ole harmaakarhu, verokarhu tai joku muu karhu?

–         Miksi sitä nyt kyselet, kyllä isäsi on jääkarhu,

–         No jos sinä olet jääkarhu ja isä on jääkarhu, niin miksi minua sitten palellee niin helvetisti?

Comments are closed.


WP Login