Iiro Viinanen ja pankkikriisi

Tuntui hyvin pahalta, kun Iiro Viinanen naureskeli Irlannin pankkikriisille ja totesi, että tutulta tuntuu. Viinanen ei tosin ollut yksin syyllinen siihen, miten Suomen pankkikriisi syntyi ja selvitettiin. Hän oli kuitenkin se, joka joutui asiasta valokeilaan. Suomen pankkikriisin synnystä ja selvittämisestä on tehty useita tutkimuksia VATT:ssa. Eräs näistä on Kianderin tekemä ja siinä saa todella kauhean kuvan Suomen Pankin toiminnasta. ”Saavat tulla paperiherrat polvillaan kerjäämään devalvaatiota, sillä sitä ei tule”. Näin puhuttiin SP:n johtoelimissä.

Kaikki alkoi strategisesta päätöksestä luoda vahva markka, jonka vastapainona olisi vähäinen inflaatio. Kaikki meni kuitenkin pahasti pieleen. Samaan aikaan alettiin vapauttaa rahamarkkinoita sallimalla valuuttalainat lopuksi kaikille halukkaille yrityksille. Sisäinen inflaatiopaine heikensi markkaa, mutta teennäisillä toimenpiteillä vahvistettiin markan ulkoista arvoa. Viimeinen näistä tempuista oli markan revalvointi. Tämä johti vientisektorin kilpailukyvyn katoamiseen.

Markan vahvistaminen alkoi tappaa yrityksiä, koska markka vahvistui vuodesta 1982 vuoteen 1989 noin 35 %. Tämä oli suoraan pois vientiyritysten viimeiseltä riviltä. Tämä tappoi mm. minun yritykseni, jonka vienti oli noin 95 % liikevaihdosta. Tilanteessa, jossa markka jouduttiin laskemaan kellumaan, tutkimusten mukaan Suomen metsäteollisuus oli vain muutaman viikon päässä konkurssista. Oliko tämä Suomen Pankin tavoite, hallituksen tavoite, vasemmiston tavoite vai presidentti Koiviston tavoite? Vai oliko se Saatanan tunareiden töppäys, koska he eivät ymmärtäneet maailman taloudessa tapahtuneita muutoksia. Saati markkinatalouden toiminnasta.

Seuraava strateginen virhe tehtiin, kun pankkeja alettiin pelastaa syytämällä niille suoraa rahoitusta. Tämä strategia tuhosi Suomesta ainakin 35 000 yritystä ja poisti avoimelta sektorilta lopullisesti noin 450 000 työpaikkaa. Kaikki tämä selviää tilastoista. Onko tämä tekijä, joka naurattaa Iiro Viinasta vahingoniloisesti kaiken kansan nähden. Ainakaan noita 35 000 yrittäjää ja 450 000 työntekijää ei asia naurata. Kyllä Viinasen sankarin viitta on aika repaleinen siitä huolimatta, että aika kultaa muistot.

Comments are closed.


WP Login