Kiina – USA-akseli

USA on yrittänyt saada Kiinan valuuttaa revalvoitumaan kaikin mahdollisin keinoin siinä onnistumatta. FED on nyt puhunut ja dollarin arvo lähtenyt laskuun. Pelättävissä on, että mikäli Kiina kokee tämän uhkaksi omalle viennilleen, niin se devalvoi valuuttansa. Tämä laukaisee liikkeelle vääjäämättä kansainvälisen valuuttasodan, jossa EKP on nykyisellä politiikallaan sivustakatsoja. Molempien suurvaltojen käyttäytyminen merkitsee sitä, että ne eivät todellisuudessa pidä Euroopan Unionia vakavasti otettavana koalitiona, vaan löysänä joukkona valtioita, joilla on monen tasoista yhteistyötä keskenään.

Vaarallinen skenaario tässä on se, että näistä halpojen valuuttojen maista, joissa tuotantovolyymit ovat huikeat, vienti alkaa suuntautua vahvan euron alueelle. Kun samanaikaisesti eurooppalaisten yritysten kilpailukyky heikkenee tuonnin kasvaessa, niin vitsit alkavat olla vähissä. Vaikka EKP:n johdossa on vanhoja ja kokeneita henkilöitä, niin nykyisenlaista tilannetta hekään eivät ole kokeneet. Kukaan ei ole kokenut nykyisenlaista taloudellista kehitystä koskaan.

EU ei ole notkea ja nopea. Se ei ole myöskään yhtenäinen, vaan kaikki pyrkivät vaalimaan omia etujaan. WTO puolestaan, jos nyt ei estä, niin ainakin hankaloittaa tuontitullien asettamista pelkästään valuuttasodan perusteella. Tosin tätäkään ei ole koskaan aiemmin kokeiltu. Sakkotulleja on voitu käyttää ainoastaan ns. antidumping-perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteita on viety kohdemaihin alle kotimarkkinoiden hintatason.

Niin EU:n kuin EKP:nkin olisi syytä olla nyt hyvin tarkkana ja kieli keskellä suuta. Esimerkiksi Suomen metsäteollisuuden vienti on pudonnut radikaalisti kesän jälkeen. Tämä ei ole mitenkään ennen kokematonta, vaan johtuu siitä, että varastot ajettiin mahdollisimman alas ennen lomakautta. Lomien jälkeen varastot oli pakko saada minimi palvelujen vaatimalle tasolle. Samaa tapahtuu lähes kaikilla aloilla investointihyödykkeitä lukuun ottamatta.

Kansainvälisen tilanteen kehitystä on nyt valvottava 24/7. Vaihtoehtona on, että liian myöhään on liian myöhään.

Comments are closed.


WP Login