Mihin katosi ATK?

Tämä on protesti kaikenlaisia kirjain lyhennelmiä vastaan. Syy on se, että nykyisin ei voi enää tietää onko kysymys englanninkielisestä, suomenkielisestä vai jonkun muunkielisestä lyhennyksestä. Tästä voi syntyä henkeä salpaavia väärinkäsityksiä. Sitä paitsi lyhennyksien takan saattaa olla suuri salaliitto. Jos otetaan esimerkiksi ATK, niin sillä alun perin tarkoitettiin automaattista tietojen käsittelyä tai Aina Tieto Kateissa Nyt se on kuitenkin hävinnyt kokonaan käytöstä, mutta niin on hävinnyt satoja tuhansia työpaikkojakin. Nyt voidaankin todeta, että ATK tarkoittikin Automaattista Töiden Koneellistamista.

Tästä syystä AKT on yhtä vaarallinen yhdistelmä. Ainakin kaikki nykyiset toimenpiteet johtavat siihen suuntaan. Jatkuva lakkoilu johtaa varmasti Automaattiseen Kuljetusten Toimittamiseen. Siitä seuraa ehdottomasti jäsenkato ja suuri osa kuljetuksista siirtyy Railbaltica junalautoille. AKT:n olisi nopeasti harkittava nimen tai toimintatapojen muutosta. Tämänkin takaa voi siis olla suuri salaliitto, mutta yrittäkääpä antaa globalisaatiolle kasvot!

Sitten meillä on paljon näitä kansainvälisiä yhdistelmiä kuten VAT tai MOMS tai suomalaisittain ALV. ALVkin oli aikoinaan LVV eli liikevaihtovero, mutta koska veropohjaa piti laajentaa, niin muutettiin koko nimi. Miten sen ALV:n sitten voisi tulkita. No sen perusolotila valtion kannalta, jos nyt ei Suomessa niin ainakin Venäjällä, on selvästi Aina Lotto Vedossa. Ainakin, kun ALV-lakia lukee, niin sen toteuttaminen on ihan silkkaa lottoamista yrittäjän näkökulmasta. Vasta verottaja kertoo kuinka paljon meni oikein.

Nykyisin kun lukee työpaikkailmoituksia, niin on pakko ainakin ajatella englanniksi. Vaikka teksti on suomea, niin lyhenteet ja työpaikat ovat englantia. Tai sitten on manageria, controlleria, assistentia ja vaikka mitä. Mihinkähän ihan oikeat suomalaiset nimitykset ovat hävinneet, kun pitää näitä vierasperäisiä viljellä? Onhan näitä nimikkeitä hävinnytkin, mutta olisi kiva nähdä joskus työpaikka ilmoitus office boy tai errand boy jne.

No mutta kun aloitin ATK:sta, niin sehän joutui evoluution käsiin ja muuttui IT:ksi. Se on sikäli kumma lyhenne, että se on ollut Suomessa hyvin kauan tunnettu vain lyhenteenä Ilma Torjunnasta. IT-huuma loi Suomeen kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Veturina kehityksessä toimi Nokia. Kilpailun myötä ja markkinoiden siirtyessä yhä kauemmas itään, alkoivat työpaikatkin vähentyä. Nyt Nokiaan on vaihtunut kanadalainen pääjohtaja ja Ollilakin on ilmoittanut siirtyvänsä syrjään lähiaikoina. Vaaraa ei vielä ole, mutta jos hallituksen puheenjohtajaksikin tulee ulkomaalainen, niin Nokian lähtö Suomesta saattaa olla lähellä. Vakuuttelut Suomeen jäämisestä ovat yhtä vakuuttavia kuin aikoinaan vakuuttelut siitä, että devalvaatiota ei tule. Mikäli Nokia lähtee, niin IT joutuu samalla evoluution kouriin ja merkitys muuttuu tarkoittamaan Ilman Työtä, kun työpaikat katoavat rajojen taa.

Comments are closed.


WP Login