Suurvallan velka

Neuvostoliitto jäi clearing-kaupasta velkaa suomelle noin 1,3 miljardia euroa. Velasta on julkisten tietojen mukaan jäljellä vielä noin 500 miljoonaa euroa. Tämä kaikki on korotonta lainaa ja näyttää muuttuvan lahjoitukseksi nykyiselle Venäjälle. Kun kommunistit voittivat Venäjällä ja perustivat Neuvostoliiton, se maksoi tsaarin aikaiset valtion velat. Nyt näyttää pahasti siltä, että kapitalistinen Venäjä ei maksa kommunismin aikana tehtyjä velkoja. Näin eivät yleensä toimi suurvallat. Mutta että vielä tällaisessa tilanteessa Suomi syytää avustuksia Pietarin jätevesien puhdistamiseen ja kaiken karvaisiin projekteihin ympäri Koillis-Venäjää. Sananlasku sanoo, että joku tolkku pitäisi olla kerjätessäkin.

Suuri poliittinen kysymys onkin, miksi totuutta on piiloteltu, eikä käytetty Venäjän painostamiseen puutulli ja rajan ylitys ongelmissa? Kakista vastaväitteistä huolimatta vaikuttaa siltä, että maan ylin johto on edelleen rähmällään Venäjän edessä. Kaksi vuosikymmentä on kulunut Neuvostoliiton hajoamisesta, joten olisikohan aika hiljalleen nousta edes polviasentoon. Täysin käsittämätöntä on kuitenkin kymmenien miljoonien lahjoitukset vuosittain suurvalta Venäjälle.

Onhan toki mahdollista, että poliittiset päättäjät eivät edes tiedä koko saatavasta. Tieto on unohtunut Suomen Pankin holveihin, eikä nuorempi polvi sielläkään tiedä asiasta mitään. Sopia kysyy myös sitä, että onko tätä saatavaa yritetty myydä avoimilla markkinoilla? EKP:lla tai USA:lla saattaisi olla paremmat mahdollisuudet periä saatava. Jopa Kiina saattaisi olla kiinnostunut. Sillähän on isoja suunnitelmia Venäjän kanssa.

Comments are closed.


WP Login