Satutunnit alkavat

Radiossa kerrottiin, että lasten satutunnit alkavat jälleen kesän jälkeen Lahden kaupungin kirjastossa. Uutisessa ei kerrottu, että myös aikuisten satutunnit alkavat. Tosin nehän eivät loppuneet edes kesäksi. Siitä piti huolen kuntaliitossatuilija Soininvaara faneineen. Järjestetyt äänestykset paljastivat, että satuihin uskoivat ilmeisesti vain satuilijat itse.

Kausiluontoiset satutunnit alkavat kuitenkin nyt, kun valtuutetut ja kansanedustajat palaavat kuuntelemaan virkamiesten (ja naisten) enemmän tai vähemmän uskottavia satuja. Kaikkien näiden satujen yhteinen tekijä on raha ja etenkin sen puute. Mitä suurempi puute rahasta on, sitä huimemmiksi sadutkin muuttuvat. Miten tähän on tultu? Maailma muuttuu, ihmisten tarpeet muuttuvat ja etenkin palvelutarpeet muuttuvat. Ainoa, mikä ei muutu, ovat yhteiskunnalliset palvelut. Ne eivät elä reaaliajassa. Uusia palveluja tulee lisää, mutta vanhoja palveluja ei lopeteta. Valtakunta on täynnä hallinnollisia vaatimuksia, joille ei ole enää asiallista käyttöä.

Tämä asia alkoi valjeta minulle, kun pakenin kesän helteitä puutalon viileyteen ja kirjaudun Lahden kaupungin verkkosivuille. Etsin sieltä budjettisivustot selvittääkseni, miten meidän veroäyrimme oikein muodostuu. No siellähän ei ole kuin pääryhmät, joista ei selviä yhtään mitään. Jos näiden tietojen perusteella valtuutettujen on päätettävä äyristä, niin satutunnilla ollaan. Valtuutetut eivät varmaan ole ainoita tietämättömiä hallinnollisessa arvoketjussa. Pyramidin huipulla myös ylin virkamiesjohto on yhtä pihalla budjetin ruohonjuuritasolta. Budjettipalaveritkin pidetään mahdollisimman kaukana, mielellään merellä, ettei pääse edes kyselemään turhia.

Kaikki tämä on johtanut siihen, että kunnissa ja valtiolla liikaa ihmisiä väärissä paikoissa ja liian vähän työntekijöitä oikeissa paikoissa. Kun näin on, niin kustannukset kasvavat pakkotahtisesti. Kaikki tämä johtuu huonosta johtamisesta, jonka tavoitteena on poliittinen tarkoituksenmukaisuus eikä taloudellinen tehokkuus. Kun nyt viranhaltijat alkavat siirtyä suurin joukoin eläkkeelle, niin tarvitaan uusia työntekijöitä. Vaara kuitenkin piilee siinä, että rekrytoijat eivät tiedä kenen tilalle tarvitaan uusi työntekijä ja miksi.

Comments are closed.


WP Login