Terveyspalveluja Netissä?

Lahdessa julkistettiin keväällä uusi nettipalvelu. Uutisesta sain sen käsityksen, että pankkitunnuksilla voi käydä tarkistamassa laboratoriokokeiden tulokset. Innokkaana menin tekemään sopimuksen ja kotona katsoin heti koneelta, mitä sieltä näkyisi. No ei näkynyt mitään. Meni jokunen kuukausi ennen, kuin seuraava tilaisuus tuli. Kävin kokeissa ja kokeiden piti olla valmiina seuraavana päivänä. Kokeita tekevät hoitajat eivät olleet muuten kuuletkaan moisesta nettipalvelusta. Loistavaa sisäistä tiedonkulkua!

No odottelin viikonvaihteen yli ja katsoin koneelta näkyisikö tuloksia. Eipä näkynyt – ei sitten mitään. Annoin sitten palautetta palautuslomakkeella ja sain nopeasti vastauksenkin. Ei niitä tuloksia niin vain näytetä. Pitää ensin käydä hoitajalla tai lääkärillä ja sopia hänen kanssaan, että tulokset laitetaan nettiin näkyviin. Mitä ihmettä? Jos lääkäri kertoo tulokset ja niiden mahdollisesti vaatimat toimenpiteet, niin mihin tällaista palvelua tarvitaan? Mitä niitä tuloksia enää jälkikäteen netistä katselemaan!

Olin kaupungilla ja ajattelin, että käyn Terveyskioskissa katsomassa tulokset. Odottelin puolisen tuntia, jonka jälkeen ilmoitettiin, että tuloksia ei nyt saa, koska järjestelmä on kaatunut. Menin sitten terveyskeskukseen, mutta siellä ei sitten kerrottu tuloksia, vaan varattiin puhelinaika lääkärille viikon kuluttua. Vastaanoton hoitaja manasi, että tämä uusi systeemi tuottaa vain enemmän työtä, eikä suinkaan vähennä sitä.

Tämä on tyypillistä hallintoviranomaisten palvelutarjontaa, kun ei vaivauduta kysymään asiakkailta eli potilailta, mitä he todella tarvitsevat. Logiikka heittää tässä muutenkin. Olisi ollut paljon loogisempaa ja hyödyllisempää hoitaa ensin kuntoon ajanvaraus Internetin kautta kuten esimerkiksi Turussa. Turussa se on ollut mahdollista jo kohta kymmenen vuotta. Ehdotin tähän tarkoitukseen pankkitunnusten käyttöä jo 2003. Silloin sanottiin, että Lahti ja muutamat muut kehittävät omaa tunnistusjärjestelmää. Seitsemän vuotta myöhemmin päädyttiin kuitenkin pankkitunnuksiin. Oli kai pakko tehdä jotain, kun rahaa oli palanut satoja tuhansia.

Koko tämä tunnistus ja yksityisyyden suoja terveydenhuollossa on ihan pelleilyä. Terveyskeskuksissa pyydetään vain Kelakorttia. Sen perusteella voi vain tunnistaa sukupuolen perusteella ja ehkä iän. Muuten voi luukulla esittää kenen tahansa Kelakortin. Apteekista voi hakea lääkkeet Kelakortilla vaikka kuka. Lääkärin vastaanotolle voi mennä, kun vain ilmoittaa sos. tunnuksen, jolla varaus on tehty. Että se siitä identiteettisuojasta!

On se niin kallista pelleilyä ja puuhastelua tämä touhu.

Comments are closed.


WP Login