Budjetointia vai arpapeliä?

Jälleen on se vuodenaika, jolloin hallituksessa taistellaan siitä, mitä kukin saa budjetista. Säästösiipi puolestaan keskustelee leikkauksista ja verojen korotuksista. Näistä keskusteluista voi vetää sen johtopäätöksen, että kukaan ei oikein näytä tietävän, mitä pitäisi tehdä. Itämeren suojelusta otetaan pois rahaa, mutta samassa budjetissa laitetaan rahaa Pietarin jätevesien puhdistamiseen. Totuushan on se, että käytännössä ministeriöiden virkamiehet tekevät budjetin ja ministerit ovat siinä sivussa vapaamatkustajia. Vuosikymmenien kuluessa budjetti on kasvanut kasvamistaan ja siihen on tullut valtavasti lisää rivejä eli nimikkeitä. Kuten Iltasanomien juttu Venäjän projektien rahoituksesta osoittaa, kukaan ei enää kurkista nimikkeiden taakse ja esitä kysymystä miksi tai onko tarpeen.

Budjetin teko onkin valitettavasti pelkkää rutiinia ja matematiikkaa ei lainkaan valtion taloudellista johtamista. Pääsyyllisenä tähän voi pitää Valtiovarainministeriötä, jonka hallinnon alaan kuuluu valtion kassan hallinto. Suurin ongelma on se, että budjettilukuihin yleensä lisätään, koska se on helpoin tapa. Ei tarvitse miettiä eikä rasittaa itseään. Valtiovarainministeriö iskee sitten raateluhampaansa näihin ministeriöiden lukuihin tietämättä hölkkäsen pölähtämää niiden asiasisällöstä. Tästä syntyvät poliittiset ongelmat ja lopuksi päädytään juustohöylätekniikkaan. Tuloksena ei ole budjetti, vaan arpajaisissa voitettu ja juustolla kuorrutettu pizza. Joku pizzaketju nimesi hiljattain pizzojaan poliitikkojen nimillä ja nyt olisi uusia nimiä tarjolla.

Oikea tapa laatia budjetti olisi keskittyä rivi riviltä sisältöön ja tutkia, mikä on todella välttämätöntä, tarpeellista, epäoleellista ja täysin tarpeetonta. Kuntien valtionavut esimerkiksi ovat vain eräänlainen sosiaaliturvan jatke. Niissä on sama periaate kuin siinä, että pienituloisilta kerätään veroja, jotka sosiaaliturvan kautta palautetaan takaisin moninkertaisena. Tällainen toiminta on vain ja ainoastaan työllistämistä ei sosiaalista toimintaa. Se on sitä maton jatkamista toisesta päästä leikkaamalla. Olisikin ehkä hyvä idea antaa budjetin rakenteellinen tarkastaminen ulkopuoliselle poliittisesti puolueettomalle taholle. Paljon turhempiakin tutkimuksia on tehty.

Comments are closed.


WP Login