Wikileaks

Salaliittoja on ollut niin kauan kuin ihmisiäkin. Niillä on tavoiteltu valtaa ja maallista hyvää. Niitä ovat seuranneet aina myös kuolema kuin näkymätön käsi. Salaliittoja on käytetty valtaa pitävien toimesta ja heitä vastaan. Salaliittoilua on harrastettu kaikissa sivilisaatioissa ja kaikissa valtioissa. Nimensä mukaan salaliittojen tarkoituksena on salailla asioita paitsi niiden kohteilta myös julkisuudelta ja etenkin julkiselta mielipiteeltä. Niiden paljastaminen on ollut paitsi vaikeaa myös hengenvaarallista.

Ny Wikileaks tarjoaa melko turvallisen tien paljastaa salaliittoja ja muita asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa. Viimeisten Wikileaksin paljastusten jälkeen on kuitenkin jälleen alettu etsiä syyllistä paljastuksiin – miksi? Tähdellisempää olisi kuitenkin kysyä, miksi nämä asiat piti salata? Eikö asioiden ja mahdollisten väärinkäytösten syiden selvittäminen olisi ollut tärkeämpää? Vaikka salaliittoja on niin idässä kuin lännessäkin, niin amerikkalaista yhteiskuntaa ne varjostavat kaikkein pahimmin. Pelkästään televisiossa esitettyjen salaliittosarjojen määrä ja myös suosio on valtava. Ne antavat myös perustellun syyn epäillä, ettei savua ilman tulta. Tämäkö oli Yhdysvaltojen perustajien tahto?

Venäjän, Kiinan ja muun maailman nykyisistä salaliitoista emme tiedä paljon mitään. Ne eivät ole vuotaneet julkisuuteen, eikä niistä ole tehty mielikuvitussarjoja. Mutta aivan varmasti niitä on myös muualla. Ensimmäinen tunnettu salaliitto liittyy yllättävää kyllä Jouluun eli Jeesuksen syntymään. Salaliiton piti silloin tappaa kaikki vastasyntyneet poikalapset. Tämä ei onnistunut ja sen seurauksena syntyi joulupukki eli Santa Claus. Paljon myöhemmin salaliitto onnistui kuitenkin tappamaan Jeesuksen ja vain joulupukki jäi muistoksi.

Wikileaksin paljastusten suurin pelko on, että salaliittoja nähdään sielläkin, missä niitä ei ole. Siksi on tärkeää paljastaa nimenomaan dokumentit niiden takana. Moni haluaisi paljastaa Tiitisen listan ja saattaa olla, että senkin paljastaa taho, joka sen alun perin Suomeen toimitti. Sitä dokumentin salailijoiden on syytä pelätä. Sinänsä sillä ei ole suurta merkitystä, koska se on historiaa ja täydentää vain kuvaa Suomen lähihistoriasta. Suomettumisen aikaa se ei muuta miksikään, eikä se voi muuttaa myöskään Suomen kohtaloa globalisaatiossa.

Comments are closed.


WP Login