Väestönsuojelua vai hallinnollista kiusantekoa

Olen aina inhonnut väestösuojien rakentamista, koska se aiheuttaa suomalaisille yrityksille yhden monista kilpailuhaitoista. Kesän helteillä aloin miettiä, kuinka paljon näitä väestösuojapaikkoja Suomessa oikein on, kun niitä pitää aina vain rakentaa lisää ja lisää. Päätin kysyä Tilastokeskukselta. Ohessa on vastaus, joka on hyvin mielenkiintoinen. Rekisteröinti on aloitettu vasta 1980-luvulla. Rakennuksia oli vuonna 2009 1 433 980, joista vain 23 816 osalta on olemassa väestösuojista tiedot. Näissä rakennuksissa on väestösuojapaikkoja 1 561 112 kappaletta.

Määrä edustaa siis vain noin 1.7 % koko rakennuskannasta. Tähän määrään eivät todennäköisesti kuulu kunnalliset kallioihin louhitut väestönsuojat lainkaan. Niitähän ei ole juuri rakennettukaan 1980-luvun jälkeen. Tämän mukaan maassa olisi suhteellisen laskutavan mukaan yli 93 miljoonaa väestösuojapaikkaa. Siis 5- miljoonaiselle kansalle. Aika paljon on rakennettu vierasvaraa. Asia ei tietenkään ole aivan näin, mutta hyvin perusteltua on olettaa, että maassa saattaa olla 15 – 20 milj. väestösuojapaikkaa eli moninkertainen määrä tarpeeseen verrattuna. Joka tapauksessa kysymys kuuluu, miksi näitä pitää aina vaan rakentaa lisää. Onko kysymys hallinnollisesta tietämättömyydestä vai tahallisesta kiusanteosta?

Comments are closed.


WP Login