Väyrysen teesit

Ulkomaankauppaministeri Väyrysen viimeaikaisista lausunnoista voi päätellä, että hän elää henkisesti vielä Neuvostoliiton aikoja. Jos nämä mielipiteet kuvastavat koko hallituksen kantaa, niin pulassa ollaan. Venäjällä ei ole mitään yhtenäistä viranomaistahoa, jonka kanssa Suomen viranomaiset voisivat hoitaa ongelmia pois päiväjärjestyksestä. Vaikka olisi kuten sodassa, että yksi suomalainen virkamies vastaa kymmentä venäläistä niin entäs, kun tulee seuraavat kymmenen? Viimeisin elintarvike episodi osoittaa tämän väitteen todeksi.

Väyrynen totesi myös, että asiat sovitaan ja selvitetään ja samalla autetaan Venäjää pääsemään WTO:n jäseneksi. Ei Venäjää voi kukaan muu auttaa jäseneksi kuin Venäjä itse. Venäjän tarvitsee vain noudattaa samoja pelisääntöjä kuin kaikkien muidenkin jäsenten. Ei sellaista jäsentä haluta porukkaan, joka haluaa toimia, kuten Venäjä toimii nyt. Se ei voi säilyttää vienti- ja tuontitulleja, eikä Väyrynen voi luvata pitkiä siirtymäaikoja esimerkiksi puutulleille. Ei voida myöskään sallia, että Venäjällä rahdit maarajoille ovat jopa neljä kertaa korkeammat kuin satamiin. Venäläiset ystäväni ovat kertoneet minulle jo 15 vuotta, että ensi vuoden alusta Venäjä on WTO:n jäsen. Taitaa mennä toinen mokoma lisää.

Koko Venäjän valtion ajan sen pääasialliset tulolähteet ovat olleet öljyn ja kaasun lisäksi vienti- ja erityisesti tuontitullit. Jos Venäjä jäisi ilman näitä, se olisi samassa tilassa kuin Kreikka. Kukaan ei maksa Venäjällä niitä veroja, jotka lain mukaan kuuluisi maksaa. Pimeän työn osuus on yli puolet. Suomi taitaa olla ainoa maa koko Euroopassa, jossa verottajan poliisioikeudet ovat taanneet käytännössä vielä kuolleidenkin jälkiverotuksen.

Niin kauan kuin hallinnossa ajatellaan, että Venäjän kanssa ei olla tasavertaisia, ei ole mahdollista välttää näitä tilanteita tulevaisuudessakaan. Jos Väyrynen ja ulkoministeriö eivät osaa sanoa venäläisille, että turha toivoa investointeja ellei niiden oikeudellista suojaa taata Venäjällä, niin turha on odotella tasavertaista kohtelua tai edes sympatiaa. Asiat voidaan varmaan taas sopia presidentti Medvedevin vierailun aikana, kun Venäjän ”viranomaiset” ovat ensin tehneet ilmapiirin Suomen hallinnossa nöyräksi.

Comments are closed.


WP Login