Lahden pakkoliitos 1956

Urbaani legenda kertoi aikoinaan kaupunginjohtaja Kajalan vetäneen pahasti herneen nenäänsä kuullessaan, että Oulu oli asukasluvussa ohittanut Lahden. Siitä alkoi ns. pakkoliitoksen suunnittelu Lahdessa. Tämä liitos poikkesi nykyisistä suunnitelmista siinä, että tarkoitus oli vain saada lisää asukkaita Lahteen. Rakennusmaan saamisesta ei niin ollut väliä. Koska Kajalalla oli hyvät suhteet Helsingin herroihin, niin asiassa ei kuultu naapurikuntia eikä kuntalaisia. Helsingissä tehty pakkoliitos noudatti samaa kaavaa.

Kun liitos viimein toteutettiin Lahdessa vuonna 1956, niin Lahden kaupunkiin liitettiin Hollolan, Nastolan ja Orimattilan kunnista kaikki Lahden kupeessa olevat asutetut alueet. Jäihän alueen sisään sellainenkin alue kuin Karisto, jota on nyt sitten rakennettu 50 vuotta myöhemmin. Kaupunkiin liitettyjen alueiden asukkaille ei ollut vuosikausiin mitään varsinaista hyötyä liitoksesta. Vielä tänä päivänäkin osa liitosalueen teistä on samassa tilassa kuin liitoksen aikana esim. Kytölän selkätie. Uutta tilaa teollisen rakentamiseen ei saatu, vaan kaupungin alueella oleva teollisuusmaa on edelleen monin verroin kalliimpaa rakentaa kuin naapurikunnissa. Lahdessa rakennetaan letolle tai ammutaan kalliota.

Etlarissa kerrottiin, ettei liitoksesta juuri ollut haittaa ainakaan maanviljelijöille.  Useille liitosalueiden yrittäjille kuitenkin seuraamukset olivat kovat. En tiedä, mistä käsky kävi, mutta silloinen Lahden verojohtaja päätti, että liitettyjen alueiden yritykset olivat maksaneet liian vähän veroa entisiin kotikuntiinsa. Niinpä hän määräsi harkinnanvaraisen jälkiveron peräti viideltä vuodelta taaksepäin. Varmaan olisi määrännyt pitemmältäkin ajalta, jos laki olisi sallinut. Siihen aikaan vero oli maksettava, vaikka asiasta valitettaisiinkin.

KHO:n pöytäkirjoista voidaan todeta, että eräskin yritys joutui maksamaan veroa peräti viisi miljoonaa silloista markkaa. Verottaja hävisi kaikissa oikeusasteissa, mutta valitti aina seuraavaan portaaseen. Kun prosessi päättyi reilun viiden vuoden kuluttua ja maksetut verot määrättiin palautettaviksi, niin rahan arvo oli inflaation vuoksi yli puolittunut. Koskaan ei ole selvitetty, kuka hyötyi näistä pakkolainoista ja miten. Yrityksiä kuitenkin kaatui. Sama urbaani legenda kertoo, että liitoksen isän söivät hait Kanarian saarilla. Myös toinen on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, joten todellisia liitosasiantuntijoita taitaa olla melko vähän jäljellä.

Tulevan liitoksen haitoista ja hyödyistä ei ole muuta olemassa kuin toiveajattelua. Vain tulevaisuus näyttää kuinka pitkässä juoksussa käy. Ainoa totuus, jos se halutaan myöntää, on, että vuosikymmenien virhepäätökset ja niiden tekijät voidaan liitoksella unohtaa. Jos halutaan todellisia tuloksia, niin kolme kuntaa maassa riittäisi. Kehä kolmosen sisäpuoli muodostaa yhden kunnan, joka ilmaston muutoksen aiheuttaman veden nousun johdosta jää veden alle joka tapauksessa. Toinen olisi Väli-Suomi, josta veden nousun jälkeen tulisi varsinainen asuinalue ja Lappi. Uskokoon ken tahtoo.

Comments are closed.


WP Login