Urpilaisen uho ja …?

Politiikasta on SDP:n Joensuun puoluekokouksen jälkeen selvästi hävinnyt aatteellisuus. Tämän eduskuntavaalikauden aikana politiikasta on muodostunut sekä valehtelijoiden klubi että kelmien kerho. Viimeinenkin luottamus politiikkaan on hävinnyt. Toisaalta talouden vaatimukset ovat myös ajaneet politikoinnin ohi. Globaalitalous sanelee hyvin pitkälti politikoinnin rajat. On Suomi köyhä ja siksi jää, sanotaan runossa. Toinen sanonta on, että köyhän on oltava nöyrä. Nykykäytännössä tämä merkitsee sitä, että suuret rulettavat, niin kuin nykyisin sanotaan.

Kun Urpilainen lupaa poistaa nuorisotyöttömyyden, eikä edes tiedä, että työvoimatoimistoja ei nykyisin ole edes olemassa, lupaus on joko valhe tai suurta tyhmyyttä. Nuorisotyöttömyyden perusta lepää minipalkkatasossa, jolla ammattitaidottomat koulunsa lopettaneet eivät saa töitä. Työnantajien ei kannata maksaa kokemattomille palkkaa, koska tällaiset työntekijät vaativat kokopäiväisen kokeneen työntekijän opastuksen hyvinkin pitkäksi ajaksi.

Toinen ongelma on se, että vaikka olisi kuinka kokematon, niin kolmen kuukauden jälkeen hänelle pitäisi maksaa ammattilaisen palkka. Jos omassa talossa ei ole luottamusmiestä, niin liitosta tule henkilö, joka pakottaa maksamaan kirjapalkan. Kuka työnantaja ottaa tällaisen riskin? Mieluummin otetaan työntekijä vaikka kilpailijalta ja maksetaan kirjan mukainen palkka. Ammattikoulutus on meillä hyvä, mutta yleensä kädentaitoja vaativissa töissä, kokemus lopulta opettaa. Näin ollen minimipalkka tulisi olla voimassa ainakin vuoden, jonka jälkeen työnantajalla on harkintavalta.

Urpilaisen olisi syytä mennä kentälle ja selvittää, mitkä ovat todelliset ongelmat. Kateederilta saarnaaminen ja riekkuminen eivät todellakaan johda mihinkään. Hänen lupauksensa kuuluu samaan sarjaan kuin 1990-luvun vaatimus, että työttömyys hävitetään lailla, jossa jokaisen yrityksen on työllistettävä lakisääteisesti yksi työntekijä. Paitsi, että vaatimus oli törkeä, niin myös sen tilastollinen pohja oli väärä. Suomessa ei ole koskaan ollut yli 700 000 yritystä.

This entry was posted on Saturday, May 29th, 2010 at 9:53 am and is filed underPakinat. You can follow any response

Comments are closed.


WP Login