Kansallinen radiotutkimus

Postista tulla tupsahti kirje tai tarkemmin tyhjä päiväkirja. Tekstissä pyydettiin vastaanottajaa pitämään 4.5–10.5. päiväkirja tunneittain ja päivittäin siis 7/24 radion kuuntelusta. Päiväkirjaan pitäisi tehdä merkinnät aina, kun radion aukaisee siihen asti, kun sen sulkee. Merkintä pitää tehdä eriteltyihin radiokanaviin, joita on listassa 20 ja kuuntelujaksot ovat 15 minuutin pituisia. Äkkiseltään katsoen tämä kuulostaa täysipäiväiseltä työltä, mutta ei hätää Sinut on valittu satunnaisesti.

Aloinkin ihmetellä kenelle tällainen tehtävä sopii. Sopiiko tämä esimerkiksi trukkikuskille, joka ajellessaan kuuntelee kuulosuojaimistaan kuuluvaa radiolähetystä. Siinä sivussa hän vapaalla kädellään täyttää päiväkirjaa. No tällainen teoreettinen ajatus vain juolahtaa mieleen, kun alkaa miettiä sitä, että millaisissa aivoissa tällainen tutkimus on syntynyt. Ensimmäiseksi tulee mieleen ajatus että henkilö, joka tällaisen tutkimuksen on ideoinut, ei ole varmaan ollut koskaan ihan oikeissa töissä. Epäilys johtuu siitä, että jos henkilöt on valittu satunnaisesti, niin miten tiedetään, että valituilla henkilöillä on aikaa täytellä tällaista päiväkirjaa. Jos vastausten määrä on kovin pieni, niin tutkimuksella ei mitään arvoa.  

Tutkimuksen tekijät lähtevät myös siitä ajatuksesta, että valitut henkilöt tekevät viikon ilmaista työtä, josta konsultit sitten rahastavat satoja tuhansia euroja. Tyhmemmille on toki laitettu porkkanaksi se, että vastaajien kesken arvotaan 500 euron ulkomaanmatka ja 60 Veikkauksen arpapakettia. Mutta entäs jos on huono arpajaistuuri? Paljon selkeämpi palkkio olisi ollut yhden vuoden ilmainen TV:n katselu. No minä ainakin laitan tämän paperin uunin sytykkeeksi!

Comments are closed.


WP Login