Kreikka ja euro

Kreikka on elänyt euroon liittymisestään asti kuin sika vatukossa. On kuitenkin syytä muistaa tässä yhteydessä, että Suomikaan ei olisi täyttänyt euron ehtoja, ellei yksityisten eläkeyhtiöiden varallisuutta olisi luettu valtion varallisuudeksi. Temppu oli toki sovittu ja hyväksytty EU:ssa, mutta se oli silti vippaskonsti. Kreikan tekemiset ovat kuitenkin suorastaan rikollisia, mutta syytä on EU:ssa itsessäänkin. Kun kaikenalisia maatalous- yms. avustushuijauksia alkoi paljastua, olisi ollut syytä myös tähyillä valtiollisellekin tasolle.

EU:ssa on luotettu liikaa kansallisiin instituutioihin ja niiden antamiin ”virallisiin” tilastotietoihin. Ei ole ollut riittävää kontrollia ja seurantaa. Viimeistään nyt olisi perustettava EKP:in valvontaelin, joka on poliitikoista riippumaton. Sen tehtävänä olisi valvoa euron arvoon vaikuttavien kansallisten päätösten todenperäisyyttä ja uskottavuutta. Koska näyttää vahvasti siltä, että kansalliset poliitikot ovat varsin egoistisia ja päätöksiä tehdään yhä Suomessakin sulle-mulle-periaatteella, niin olisi myös kehitettävä järjestelmä tällaisten poliitikkojen rankaisemiseksi ja nimenomaan EU:n toimesta.

Rikosoikeudellisesti on nimittäin varsin vaikeaa ymmärtää, että kansallisvaltio voi tehdä talousrikoksia, joista yrityksiä rangaistaan. Jos kuvitellaan, että joku yritys olisi ajanut itsensä vastaavanlaiseen suoritustilaan kuin Kreikka nyt, niin hallitus olisi lähtenyt lukemaan tiilenpäitä ja henkilökohtaiset vastuut olisivat olleet kovat. Miksi siis valtiolla on oikeus moiseen? Joutuuko Kreikka mahdollisesti liiketoimintakieltoon? Miten voidaan yrityksiltä vaatia korkeampaa moraalia kuin, mitä valtiot itse noudattavat? Missä on tällaisissa tapauksissa se yrityksiltä vaadittu ja paljon peräänkuulutettu yhteiskuntavastuu?   

Comments are closed.


WP Login