Gaian kosto

Kirjoitin ensimmäisen kerran Gaia-teoriasta vuonna 2007. Muistin virkistämiseksi teoria olettaa, että maapallolla on olemassa itsepuolustusjärjestelmä, joka ryhtyy vastaiskuun, jos maapallon elinolosuhteita radikaalisti uhataan. Puolustusmekanismeja ovat myrskyt, maanjärsitykset, tulivuorenpurkaukset, jäätiköiden sulaminen jne. Olipa ihminen uhkaamassa maapallon tilaa tai ei, ei ole merkittävä asia maapallon kannalta. Eli jos ihminen menee pesuveden mukana, sillä ei ole maapallon kannalta suurtakaan merkitystä. Satoja tuhansia ihmisiä on jo menehtynyt näissä katastrofeissa.

Kun nyt tarkastellaan tätä taustaa vasten parin viimevuoden tapahtumia eli suuria maanjärsityksiä eri puolilla maailmaa ja tätä viimeisintä tulivuorenpurkausta, niin on perustelua syytä ainakin kysyä Gaian olemassaolon perään. Onko aiheuttajana ollut ilmaston lämpiäminen vai jokin muu syy? Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että hiilidioksidin vaikutus ilmaston muutokseen on vain noin 10 % luokkaa. Onkin kysyttävä, mitkä tekijät aiheuttavat loput 90 %? Jos tämä pitää paikkansa, niin tiedämme todella vähän maapallon toiminnallisesta kokonaisuudesta. Tämä ajatus on kauhistuttava.

Edellä olevasta voi vetää sen johtopäätöksen, että ilmaston tutkiminen on biosfäärin kannalta liian kapea-alaista. Kokonaisuuden arvioimiseen tarvitaan laajaa poikkitieteellistä tutkimusta, jotta saataisiin riittävän selkeä kokonaiskuva siitä, mitä meille on todella tapahtumassa ja miten voimme tyynnytellä Gaiaa. Tällaisella poikkitieteellisellä tutkimuksella on kiire, koska yhä useammat uudet tutkimukset osoittavat suuria virheitä tai ainakin puutteita kansainvälisen IPCC:n tekemissä tutkimuksissa.

Valitettavasti maapallo ei edes ole yksin vaikuttamassa omaan tilaansa. Maapallon keskuslämmitysyksikkö eli aurinko muodostaa suuren muuttuvan tekijän biosfäärin muutoksissa. Auringon toiminta on ollut hyvin aktiivista koko tämän vuosituhannen ja hieman kauemminkin. Tämä on vaikuttanut suurelta osin ilmaston lämpiämiseen. Nyt auringon aktiivisuus on alkanut vähetä ja se merkitsee ilmaston viilenemistä uudelleen. Tiedemiehet ovat arvioineet, että auringon aktiivisuuden vähenemin jatkuu kiihtyen aina vuoteen 2050, jolloin tuloksena olisi samanlainen minijääkausi kuin keskiajalla. Käytännössä tällöin voitaisiin avata rekkaliikenteelle jäätie Suomesta Saksaan.

Mikäli auringon aktiivisuuden väheneminen ja tuhkapilvet sattuvat samaan aikaan, on tuloksena entistä nopeampi jäähtyminen ja lopputulos saattaa olla täysin päinvastainen, kuin mitä nyt pelätään. Tutkijat vakuuttelevat nyt, että vaikka Pohjolassa talvi oli kylmä ja runsasluminen, niin muun maailman korkeammat lämpötilat merkitsevät ilmaston lämpenemistä. Tässähän ei ole mitään uutta. Jääkauden aikanakin Päiväntasaajan alueella oli lämmintä ja olosuhteet elämälle otolliset. Se kuitenkin merkitsi sitä, että täällä Pohjolassa ei ollut asutusta. Pohjoisen asukkaiden kannalta onkin varsin naurettavaa vedota siihen, mitä maapallon keskilämpötila on.

Jos ensi talvesta muodostuu samanlainen kuin kuluneesta talvesta, on aika miettiä asioita uudelleen. Keskiarvoisessa ilmastossa ei täällä tulla toimeen!

Comments are closed.


WP Login