Terrorismin syyt

Kun jatkosota oli lopuillaan, ryhtyivät isänmaalliset miehet varautumaan sissisotaan kätkemällä aseita eri puolille Suomea. Käsitys oli, että suomalaisessa maastossa sissejä olisi mahdotonta voittaa. Onneksi Suomi säilytti itsenäisyytensä, eikä sissisotaa tarvittu. Jos kuitenkin sellainen olisi syttynyt, valtaapitävät olisivat kutsuneet sissejä terroristeiksi kuten nyt pohjoiskaukasialaisia tai palestiinalaisia. Historiallinen totuus on se, että terrorismia on mahdotonta voittaa sotimalla. Pohjois-Irlanti lienee paras esimerkki. Tämä johtuu siitä, että terrorismin juuret ovat yleensä sorrossa, alistamisessa ja hyväksikäytössä.

Tšetšenian sodan juuret johtavat aikaan, jolloin Neuvostoliitto hajosi. Eräs kullan ja valuuttojen maasta kuljetusreitti kulki Tšetšenian kautta. Tšetšeenit huomasivat, mitä oli tapahtumassa ja kantoivat kuljetuksista ”tullin”. Kun hyökkäys maahan alkoi, ensimmäinen pommitusten kohde oli Tšetšenian valtionpankki. Rahat ja kulta olivat kuitenkin jo silloin poissa. Kaapatut rahat ”pestiin” ostamalla yksityistettyjä yrityksiä eri puolilta laajaa Siperiaa. Tämä on ollut kaikkien läntisten tiedustelupalveluiden tiedossa, mutta terrorismin vastainen sota on estänyt kertomasta asioista julkisuudessa. Nykyisen Venäjän hallinto jatkaa kostamista, eikä edes todennäköisesti muista, mistä tappamisen kierre on saanut alkunsa.

Eri puolilla maailmaa on aina ihmisiä, jotka tuntevat olevansa sorretussa asemassa, josta ei ole muuta ulospääsytietä kuin terrorismi. Monille jopa kuolema on helpotus. Silloin tekojen torjumiseksi ei auta mikään muu kuin olosuhteiden muuttaminen. Afgaanit viljelevät huumeita tullakseen jotenkin toimeen. Jos heidät houkuteltaisiin viljelemään vaikka ruusuja ja maksettaisiin niistä sellainen hinta, jolla tulee toimeen, niin kuinka suuria olisivat säästöt huumeiden käyttömaissa? Sen jälkeen voi myös kysyä, kiinnostaisiko sen jälkeen afgaaneja sotiminen?

Comments are closed.


WP Login