Muutosturva

Muutosturva ei ole käytännössä helppo asia toteuttaa ei työnantajien eikä työntekijöiden osalta. Suomessa on aikoinaan lähdetty ansiosidonnaisen työttömyysturvan kannalle. Sen maksavat työntekijät, työnantajat ja yhteiskunta. Tässä järjestelmässä muutosturva tarkoittaisi sitä, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa alettaisiin maksaa vasta irtisanomisajan palkan ja muutosturvakorvauksen jälkeen. Tällä tavoin työttömyydestä maksettaisiin parhaimmillaan irtisanomisaika ehkä 6 kk, muutosturva 12 kk ja sen lisäksi 500 päivää.

Jos edellistä verrataan yrittäjien muutosturvaan, joka on useimmissa tapauksissa olematon, niin onhan siinä sitten eroa. Sen sijaan tapahtuisi niin, että vuoden palkka irtisanotuille ilman työvelvollisuutta kaataisi pilvin pimein pieniä yrityksiä. Tämän seurauksena tulisi runsaasti työttömiä yrittäjiä. Yhteiskunnan kannalta tämä näyttäisi edulliselta, koska yrittäjille ei tarvitse maksaa muutosturvaa. Mitenkähän mahtaa olla käytännössä?

Kun SDP:n puoluetoimisto antaa AKT:lle ohjeita, niin olisi syytä ottaa huomioon kaikki mahdolliset rinnakkaisvaikutukset. Jos maa halutaan panna polvilleen siksi, että SDP menestyisi seuraavissa eduskuntavaaleissa, niin on syytä muistaa, että maa ei ehkä nouse suosta minkään puolueen avulla. Kyllä on uskottava, että yritykset alkavat muuttaa tuotantojaan kiihtyvään tahtiin vaikkapa Viroon, jossa ahtaajilla on luonnollisia kilpailijoita. Sieltä on suorat maayhteydet keskeisille markkinoille.

Comments are closed.


WP Login